A babaváró támogatás miatt olyan családok is vesznek fel hitelt, amelyek nem szorulnának rá

2019. szeptember 2., 17:20

Szerző:

Európai uniós rekordhoz közelít a magyar lakosság és a cégek hitelfelvétele – derült ki Nagy Tamásnak, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi rendszer elemzés igazgatóságának vezetőjének Napi.hu-nak adott interjújából.

Egyetlen év alatt 8 százalékkal nőtt a lakosság hitelállománya

– mondta Nagy. Az idei második negyedévben annak ellenére nem esett vissza a lakossági hitelek iránti kereslet, hogy a kormány jó előre bejelentette, hogy a piaci hiteleket leköröző babaváró hitel elérhető lesz júliustól – tette hozzá.

Az új hitelek kihelyezése döbbenetes mértékű, egyetlen év alatt 26 százalékkal többet szerződést kötött a lakosság a bankokkal. A lakáshiteleknél 20 százalékos, a fogyasztási hiteleknél 36 százalékos volt a bővülés. A hitelezés mértéke a 2008-as gazdasági válság előtti volument idézi.

A harmadik negyedévet a babaváró hitelek kihelyezése fogja nagyon megdobni: az MNB azzal számol, hogy 56 milliárd forintnyi hitelről állapodhatnak meg a pénzintézetek nagyjából ötezer igénylővel.

Ennél a konstrukciónál olyan igénylők is megjelentek, akiknek az anyagi helyzete egyébként nem követelné meg, hogy hitelt vegyenek fel.

– derült ki Nagy tájékoztatásából. Tehát, az állami hiteltámogatás szinte ingyenpénzt jelent, ezért a módosabbak is igénybe veszik, akik könnyebben megfelelnek a hitelkövetelményeknek, mint a szerényebb jövedelmű családok.

A hitelezés feltételei viszont fokozatosan szigorodnak, például egyre hosszabb kamatperiódusra kötnek az ügyfelekkel szerződést a pénzintézetek.

2024. április 26., 16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.