Több problémát találtakaz Erste Banknál, 55 millió forintos bírságot kapott

Több problémát találtak a cégnél, azért ekkora a büntetés.

2021. október 4., 12:27

Szerző:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálata nyomán összesen 54,7 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az Erste Bankra és a csoporthoz tartozó lakás-takarékpénztárra és jelzálogbankra – írta az MTI a magyar jegybank közleménye alapján. A feltárt problémák miatt az MNB az Erste Bankra 45,3 millió, az Erste Lakás-takarékpénztárra 5,7 millió, az Erste Jelzálogbankra pedig 3,7 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki.

A bírságot  egyebek közt vállalatirányítási, hitelkockázati, IT-biztonsági, adatszolgáltatási, hitelkockázat-számítási, értékvesztés-képzési, illetve a betétbiztosítási nyilvántartásra vonatkozó problémák miatt szabták ki. A bejelentés azonban hozzátette, hogy a feltárt hibák, hiányosságok összességében nem befolyásolják az intézmények megbízható és biztonságos működését. A jegybank egyebek közt hiányosságokat állapított meg az Erste Bank belső ellenőrzési területére vonatkozó szabályozásban. A lakossági workout ügykezelésben hiányzott a megfelelő szempontrendszer az esetleges csalások feltárására. A lízingfinanszírozás terén a hitelintézet nem alakított ki egységes szabályozást, gyakorlatot a visszavásárlási/maradványérték garancianyújtók kockázatainak feltárására, éves felülvizsgálatára és a garanciakötelezettségek nyilvántartására vonatkozóan - részletezte az MNB közleménye.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csoportszintű átfogó vizsgálata a 2018. június 5-től a vizsgálat lezárultáig tartó időszakot tekintette át az Erste Bank Hungary Zrt.-nél (Erste Bank), az Erste Lakás-takarékpénztár Zrt.-nél (Erste Lakás-takarékpénztár) és az Erste Jelzálogbank Zrt.-nél (Erste Jelzálogbank). Mindezek nyomán az MNB kötelezte a három intézményt a feltárt hiányosságok kijavítására és a megtett intézkedésekről való beszámolásra a jegybank részére.

(Kiemelt kép: Pesti Hírlap archív)