Egyre biztosabb a 100 ezer forintos plusz juttatás a minimálbéreseknek

Ha a kormány rábólint, nettó 177 ezer forintra nőhet a legkisebb munkabér, a szakmunkás-minimálbér pedig nettó 216 ezer forintra.

2023. október 11., 14:36

Szerző:

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára hivatkozva közölt új információkat a Világgazdaság a várható béremelésekkel kapcsolatban. A főtitkár nem cáfolta, hogy a vártnál magasabb infláció miatt egyszeri, 100 ezer forintos béren kívüli juttatást biztosítanának a minimálbéreseknek. Ez a munkaadók feltételei szerint adó- és járulékmentesen lenne kifizethető, például a SZÉP-kártyán.

Szintén a körvonalazódó megállapodás része, hogy 2027-ig összezáródna a garantált bérminimum és a minimálbér, tehát 2006 után ismét egy minimálbér lenne. Ennek első lépéseként a minimálbér 15, míg a garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedne jövőre.

Januártól a 15 százalékos minimálbér-emelés után a kötelező legkisebb munkabér bruttó 266 800 forint lehetne, ami nettóban 177 422 forintot jelenthet, míg a szakmunkás-minimálbér bruttó 326 040 forintra emelkedhetne, azaz nettó 216 817 forintot.

A minimálbért ma mindössze 250 ezren kapják, a szakmunkás-minimálbért pedig több mint 700 ezren.

A megállapodáshoz a kormány jóváhagyására is szükség lesz, de jelzésértékű lehet, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a VG konferenciáján azt mondta a munkavállalók követeléseiről: „Személyesen üdvözlöm, jó az irány.”

(Kiemelt kép: Hamed Taha/Unsplash)

Tegnap 19:06

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

50 millió forint bírságot szabott ki a felügyelet az OTP Bankra pénzmosás és terrorizmus finanszírozás megelőzési tevékenységgel kapcsolatos, vagy annak vizsgálatakor feltárt hiányosság miatt. Hogy ez pontosan mit jelent, arról Binder István a jegybank felügyeleti szóvivője beszélt a Jazzy Business Class című műsorában. 

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.