Mindenhol jó, de legjobb Amerikában

Januárban 53 éves mélypontra süllyedt Amerikában a munkanélküliségi ráta. A szabadidős- és vendéglátóipar 128 000 új munkahelyet teremtett, és ezzel az összes ágazat élére állt. Jelentősen bővült még a szakmai és üzleti szolgáltatások (82 000), a kormányzati szektor (74 000) és az egészségügy (58 000).

2023. február 3., 17:53

Szerző:

Januárban a becsléseket megdöntve 517 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 53 éves mélypontra süllyedt. A nem mezőgazdasági foglalkoztatottak száma 517 000 fővel nőtt januárban, ami jóval magasabb a 187 000-es piaci becslésnél. A munkanélküliségi ráta 3,4%-ra csökkent a 3,6%-os becsléssel szemben. Ez 1969 májusa óta a legalacsonyabb munkanélküliségi szint. A szabadidős és vendéglátóipar 128 000 új munkahelyet teremtett, és ezzel az összes ágazat élére állt. Jelentősen bővült még a szakmai és üzleti szolgáltatások (82 000), a kormányzati szektor (74 000) és az egészségügy (58 000) – számol be róla a CNBC.

A foglalkoztatási kép elképesztően erősen kezdte a 2023-as évet, a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak létszáma 2022 júliusa óta a legnagyobb növekedést könyvelhette el. A munkanélküliségi ráta 3,4%-ra csökkent a 3,6%-os becsléssel szemben. Ez 1969 májusa óta a legalacsonyabb munkanélküliségi szint. A munkaerő-piaci részvételi arány 62,4%-ra emelkedett. A munkanélküliség tágabb mérőszáma, amely magában foglalja a munkanélkülieket és a gazdasági okokból részmunkaidőben foglalkoztatottakat is, szintén emelkedett, 6,6%-ra.

„A mai állásjelentés szinte túl szép ahhoz, hogy igaz legyen" – írta Julia Pollak, a ZipRecruiter vezető közgazdásza. „Mint a 20 dolláros bankjegyek a járdán és az ingyenes ebédek, a csökkenő infláció csökkenő munkanélküliséggel párosulva a közgazdasági álmok tárgya”. 

A bérek szintén szilárd növekedést mutattak a hónapban. Az átlagos órabér 0,3%-kal nőtt, ami összhangban van a becsléssel, és 4,4%-kal az egy évvel korábbihoz képest, ami 0,1 százalékponttal magasabb a várakozásoknál, bár kissé elmarad a decemberi 4,6%-os növekedéstől. A feketék munkanélküliségi rátája 5,4%-ra csökkent, míg a nőké 3,1% volt.

A munkahelyteremtés felfutása annak ellenére következett be, hogy a Federal Reserve erőfeszítéseket tett a gazdaság lassítására és az infláció csökkentésére az 1980-as évek eleje óta legmagasabb szintről. A Fed 2022 márciusa óta nyolcszor emelte irányadó kamatlábát.

A munkahelyek helyzetéről szóló legutóbbi értékelésében a Fed szerdán elhagyta a korábbi megfogalmazást, miszerint a növekedés „robusztus” volt, és csak annyit jegyzett meg, hogy a „munkanélküliségi ráta alacsony maradt”.

„A mai jelentés a 2022′-es év meglepően rugalmas munkaerőpiacának visszhangja, amely visszaverte a recessziós félelmeket” – mondta Daniel Zhao, a Glassdoor állásértékelő oldal vezető közgazdásza. „A Fed újévi elhatározása a munkaerőpiac lehűtése, és eddig a munkaerőpiac visszavág.”

Bár a Fed tisztviselői kifejezték azon szándékukat, hogy addig tartják magasan a kamatlábakat, amíg az infláció leküzdéséhez szükséges, a piacok arra fogadnak, hogy a központi bank még 2023 vége előtt megkezdi a csökkentést. A kereskedők növelték a fogadásaikat arra, hogy a Fed a márciusi ülésén negyed százalékpontos kamatemelést hagy jóvá, a valószínűség 94,5%-ra emelkedett a CME Group adatai szerint.

A legtöbb közgazdász még mindig arra számít, hogy idén legalább egy sekély recesszió következik be, bár a munkaerőpiac rugalmassága miatt ez némileg átgondolandó. „Alapesetben még mindig recesszió valószínű az év második felére" - mondta Andrew Patterson, a Vanguard vezető közgazdásza. „Egyetlen jelentés nem jelzi a tendenciát, de ha továbbra is felfelé mutató meglepetéseket látunk, akkor az alapeset vitatható".

A bruttó hazai termék 2022 negyedik negyedévében 2,9%-kal nőtt. Az atlantai Fed GDPNow nyomkövetője 2023 első negyedévére 0,7%-os növekedést jelez, bár ez egy hiányos adatsorból származik.

 (KIemelt képünk illusztráció: Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Szövetségi Tartalékbankrendszer, a Federal Reserve System (Fed) elnöke sajtóértekezletet tart a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) ülése után Washingtonban 2022. július 27-én. A Fed 75 bázisponttal emelte az irányadó kamatot. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Januárban tetőzött a magyarországi infláció, a külső és a belső tényezők is a dezinfláció irányába mutatnak – mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság igazgatója a jegybank márciusi Inflációs jelentését bemutató online sajtótájékoztatón csütörtökön.

2023. március 29., 07:44

A magyar háztartások 40 százaléka tervez energiatakarékossági beruházásokat; tavaly július óta 10 százalékkal többen költenének energiahatékonysági korszerűsítésre otthonukban  - derült ki a Cofidis Hitel Monitor legfrissebb reprezentatív kutatásából.