Mi lesz veled forint?

Kedden tartja idei második kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa.

2023. február 28., 09:20

Szerző:

A piac arra számít, hogy a testület ezúttal sem változtat az alapkamat 13,0 százalékos szintjén és a kamatfolyosó két szélén. A jegybank legutóbb szeptember 27-én emelt alapkamatot, akkor 125 bázispontos szigorítást hajtott végre az augusztusi 100 bázispont emelés után.

A tavaly szeptemberi ülést követően bejelentették az alapkamatemelési-ciklus leállítását, a monetáris szigorítás ugyanakkor októberben más eszközökkel folytatódott. Az MNB rendkívüli bejelentéssel megemelte a rendszeresen megtartott egynapos jegybanki tenderek kamatát 18 százalékra; a heti helyett azóta naponta szervezett betéti tenderek kamatát a piac irányadónak tekinti. 

A januári kamatdöntő ülést követően a jegybank megerősítette: a szigorú monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges, hogy biztosítsa az inflációs várakozások horgonyzását és az inflációs cél fenntartható módon történő elérését. 

A testület szerint a következő hónapokban erőteljesebbé válnak az inflációt mérséklő hatások: a világpiaci energia-, nyersanyag- és élelmiszerárak az orosz-ukrán háborút megelőző szintjükre csökkentek, emellett az árakra fegyelmező hatást gyakorol a belső kereslet csökkenése, illetve a tavaszi hónapoktól a bázishatások is kifutnak.

(Kiemelt kép: Pesti Hírlap archív)