Meredeken esett a kőolaj ára

Az árat az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos hírek alakítják.

2022. február 15., 15:20

Szerző:

Az olajár 3 százalék körüli mértékben csökkent kora délután – írja az MTI. Az északi-tengeri Brent ára a londoni ICE Futures tőzsdén 2,93 dollárral (3,04 százalékkal) 93,55 dollárra csökkent röviddel 13 óra után. Ugyanekkor a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta ára hordónként 3,23 dollárral (3,38 százalékkal) 92,23 dollárra esett a New York-i árutőzsde (NYMEX) elektronikus kereskedésében.

Hétfőn mindkét olajfajta több mint 2 százalékkal drágult.

Az árcsökkenést az orosz védelmi minisztérium keddi bejelentése váltotta ki, miszerint megkezdték a felkészülést az állomáshelyükre történő visszatérésre az orosz déli és nyugati katonai körzet azon csapatai, amelyek részvétele véget ért az Oroszország területén zajló hadgyakorlaton.

Oroszország a világ egyik legnagyobb olajtermelője, az ország kitermelése napi mintegy 11,2 millió hordó. Elemzők szerint ha leállna az orosz olajexport, a kőolaj ára hordónként azonnal 100 dollár fölé ugrana.

(Kiemelt képünk illusztráció. A tőzsdei árfolyamokat nézik befektetők egy kijelzőn Pekingben 2016. november 9-én, az amerikai elnökválasztás másnapján. Fotó: MTI/EPA / Ho Hvi Jang)

Az uniós források befagyasztását feloldó folyamat első része lenne a tagállami önvizsgálat. Ennek 2023. március 31-ig kellene teljesülnie, és igaz, hogy a határidő nem kötelező, de ha késik a magyar kormány által vállalt 27 korrekciós intézkedés teljesítése, a kifizetések is csúsznak. Ráadásul a teljesítés pillanatától számítva még hónapokig tartó folyamat, míg az Unió elindítja a kifizetéseket.