Matolcsy ötletel – a nyugdíjakra vetett szemet

A Magyar Nemzeti Bank átalakítaná a nyugdíjszámítás módját, a nyugdíjkorhatárt, a nyugdíjbónuszt és még a gyermekvállalást is elismertetné nyugdíjban.

2022. május 21., 10:31

Szerző:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) publikálta kétéves stabilizációs programját a Fenntartható Egyensúly és Felzárkózás 144 pontja címmel, amit első sorban vitairatnak szántak. Az anyagban több olyan javaslat is felbukkan, amely a nyugdíjrendszer megreformálását szorgalmazza – írta a 24.hu.

A foglalkoztatási és termelékenység-növelést azzal érnék el, hogy ösztönöznék a nyugdíjkorhatáron túli munkavállalást, az ez után járó nyugdíjbónusz emelésével. A nyugdíjkorhatárt pedig a várható élettartamhoz kötnék. Valamint felülvizsgálnák a nyugdíjszámítás módját.

Az MNB egy demográfiai fordulat fontosságát is megemlítette, ugyanis szerintük évente 110 ezer újszülöttnek kéne világra jönnie, amit 2030-ra érnének el. Erre azért van szükség, mert az elmúlt évtizedben 200 ezer fővel csökkent a népesség. Ezért bővítenék a családtámogatási rendszert, az egészségügyi és oktatási rendszer családbarát fejlesztését és a gyermekvállalás elismerését a nyugdíjrendszerben.

(Kiemelt kép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond a Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás elnevezésű rendezvényen 2022. május 7-én. MTI/Soós Lajos)