Orbán hozzányúlt a kamatplafonhoz

A kamatplafont a látra szóló betétszerződések esetén is alkalmazni kell.

2022. december 1., 10:27

Szerző:

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány döntése, amely tíz nap után máris módosítja az egyes gazdasági tárgyú intézkedésekről szóló korábbi rendeletet. A módosítás egyetlen kurta mondat, ami az eredeti rendeletet azzal egészíti ki, hogy a kamatplafonra vonatkozó rendelet rendelkezéseit a 2022. december 1. napján fennálló látra szóló betétszerződésekre is alkalmazni kell – szúrta ki a 24.hu.

Ez volt az a rendelet, amellyel a kormány kamatplafont vezetett be az intézményi és a jelentős összegű lakossági betétekre. Eredetileg azt a hatálybalépését követően kötött betétszerződésekre kellett alkalmazni, ezt írta felül a kormányfő.

A rendeletnek az a része, amely szerint a kamatkorlátozás érvényes a legalább 20 milliós lakossági betétekre, illetve a jegybankról szóló törvényben meghatározott szervezetekkel kötött betétszerződéseire, nem változott.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján, 2022. szeptember 26-án. MTI/Máthé Zoltán)

Ellenőrizte a fogyasztóvédelem a boltokat: 468 boltból 99-ben nem találtak jogsértést. A kormányszóvivő sajtótájékoztatóján közölte, az árstophoz kapcsolódó jogsértések akár 3 millió forintos bírságot is jelenthetnek az adott vállalkozásnak. Ha ismételt jogsértést követ el az üzlet, az előző bírság kétszeresét kell megfizetnie. 

Januárban 8146 külföldi használt személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 8 százalékos emelkedés az előző havi mélyponthoz képest, de 23 százalékkal marad el a tavaly januárban regisztrált 10 607 darabtól – közölte a Datahouse friss adatai alapján a JóAutók.hu.

2023. február 2., 18:31

Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van – áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.