Orbán hozzányúlt a kamatplafonhoz

A kamatplafont a látra szóló betétszerződések esetén is alkalmazni kell.

2022. december 1., 10:27

Szerző:

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány döntése, amely tíz nap után máris módosítja az egyes gazdasági tárgyú intézkedésekről szóló korábbi rendeletet. A módosítás egyetlen kurta mondat, ami az eredeti rendeletet azzal egészíti ki, hogy a kamatplafonra vonatkozó rendelet rendelkezéseit a 2022. december 1. napján fennálló látra szóló betétszerződésekre is alkalmazni kell – szúrta ki a 24.hu.

Ez volt az a rendelet, amellyel a kormány kamatplafont vezetett be az intézményi és a jelentős összegű lakossági betétekre. Eredetileg azt a hatálybalépését követően kötött betétszerződésekre kellett alkalmazni, ezt írta felül a kormányfő.

A rendeletnek az a része, amely szerint a kamatkorlátozás érvényes a legalább 20 milliós lakossági betétekre, illetve a jegybankról szóló törvényben meghatározott szervezetekkel kötött betétszerződéseire, nem változott.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján, 2022. szeptember 26-án. MTI/Máthé Zoltán)