Magyarország érdekei az élelmiszer-termelésben
Magyarországnak nem az önellátó élelmiszer-termelés az érdeke, hanem az, hogy a lehető legtöbb és legjobb minőségű élelmiszert állítsa elő és exportáljon is - mondta az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének és a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Éder Tamás beszélt arról is, hogy a vállalkozók tömeges adóelkerülése gátolja a gazdasági változásokat az iparágban.
Magyarországnak nem az az érdeke, hogy önellátó élelmiszer-termelésre rendezkedjen be - mondta az
InfoRádió Aréna című műsorábanaz Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének és a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Éder Tamás kiemelte: az országnak az adottságok figyelembe vételével az érdeke az, hogy minél nagyobb mennyiségben, korszerű technológiával, hatékonyan, a lehető legjobb és legtöbb élelmiszert állítsa elő, és a saját lakosok ellátásán túl exportálja azt.Súlyos kihívást jelent a következő évtizedekben, hogy több embert kell etetni, magasabb színvonalon - hangsúlyozta az elnök. Éder Tamás szerint ennek az ellátásában az országnak részt kell venni, mert óriási piaci lehetőséget nyújt.
Beszélt arról is, hogy a vállalkozók tömeges adóelkerülése gátolja a gazdasági változásokat az élelmiszerpiac területén. Éder Tamás úgy vélekedett, ha ez az akadály eltűnik, az iparág elindulhat egy normális szerkezeti fejlődés irányába.
Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének és a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke reméli, hogy a kormány hamarosan az élelmiszer-gazdaság területével is foglalkozni kezd.