19:00 - 20:00

JÖN: Halló, itt vagyok!

Szilágyi János műsora

Lesz elég magyar dinnye, de csak július közepétől

Kedvező időjárás esetén július közepén kerülhet a magyar dinnye a piacokra – mondta a Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete elnöke.

2021. június 10., 16:56

Szerző:

Göcző Mátyás szerint a jelenlegi kilátások szerint tavaly 200-220 ezer tonna körüli termésmennyiségre számítottak, ami végül 170 ezer tonna körül alakult. Ennél idén többet szeretnének elérni, „a 200 ezer tonna közelében fogunk járni” – fogalmazott az egyesületi elnök – írta az MTI.

A jelenlegi kilátások szerint azok, akik fólia alatt vagy növényházban termelnek, június 20-ától tudnak magyar dinnyét kínálni, de ez elenyésző mennyiséget jelent – jegyezte meg. Magyarországon jelenleg 4000–4200 hektáron termesztik a görögdinnyét, ebből Békés megyében 1600–1800 hektáron. A Békés megyei Medgyesegyházán termelő Göcző Mátyás a növények jelenlegi állapota alapján jó termésre számít, amely

„a hazai igényeket maximálisan ki tudja elégíteni, és exportra is jut”.

A dinnye piaci áráról annyit mondott, hogy az a minőségtől és az országban lévő importárutól is függ. Azt azonban közölte, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen idén is egyeztetni fognak az áruházláncokkal, hogy azok részesítsék előnyben a hazai termést, és mire lesz magyar dinnye, vezessék ki az importot a raktáraikból.

Göcző Mátyás hangsúlyozta, a dinnye bekerülési költsége évről évre nő, idén is drágult a vetőmag, a műtrágya, a fólia, a csepegtető-szalag; és egyre nő a külföldi bérmunkások bére is. A koronavírus-járvány ellenére idén is tudtak külföldi bérmunkást fogadni a gazdák és a kertészetek, ezt az egyesületi elnök szerint segíteni is kell kormányzati intézkedésekkel, „különben nem lesz magyar áru a polcokon”.

A Magyarországon termett görögdinnye mintegy kétharmada az exportpiacokra, főleg Lengyelországba, Csehországba és Szlovákiába kerül. Az osztrák és német piacra  az utóbbi években kevesebbet szállítanak, ott ugyanis nagyon erős a spanyol és olasz konkurencia.

Magyarországon jelenleg 4000–4200 hektáron termesztik a görögdinnyét, ebből Békés megyében 1600–1800 hektáron. A Békés megyei Medgyesegyházán termelő Göcző Mátyás a növények jelenlegi állapota alapján jó termésre számít, amely „a hazai igényeket maximálisan ki tudja elégíteni, és exportra is jut”.

 

(Fotó: 168 Óra archív)

 

 

 

2021. június 16., 11:40

Az építőipari vállalkozások az építési költségek (például építőanyagok, munkaerőköltségek) országos szinten 5-9 százalékos, Budapesten viszont több mint 10 százalékos áremelkedésére számítanak a második fél évben.

2021. június 11., 17:01

Sok vagy kevés a 200 ezer forint minimálbér? Ha kapjuk, nem, főleg ha összevetjük az uniós államok adataival. Az unióban a bolgár minimálbér a legalacsonyabb, ezt követi a magyar, majd a román, lett, horvát és a cseh. Vagyis, hajrá, érjük utol Németországot, de legalább Romániát.