Már nyögi a Spar a kiskereskedelmi különadót: leépítések kezdődtek, pedig nemrég vettek fel több száz embert

2020. április 17., 15:24

Szerző:

Bár márciusban még bővítette a dolgozói létszámát, hogy ki tudja szolgálni a járvány miatt pánikhangulatban megnövekedett keresletet és 900 embert vett fel, 

a Spar most mégis kénytelen leépíteni a kiskereskedelmi különadó miatt.

A cég a 24.hu kérdésére megerősítette a leépítés hírét. A portállal azt közölték, hogy a bővített létszámot vágják most vissza, de „a pluszlétszám fenntartására a különadó bevezetése miatt a továbbiakban nincsen lehetőségünk”.

A különadó lényege, hogy minél nagyobb egy cég bevétele, annál nagyobb mértékben kell adót fizetnie. 500 millió forint éves nettó árbevétel alatt nem kell különadót fizetni, de 500 millió–30 milliárd forint között a bevétel 0,1 százalékát, 30–100 milliárd forint között a 0,4 százalékát és 100 milliárd forint fölött 2,5 százalékát elveszi az állam a járványra hivatkozva. 

A legtöbb adót pedig a 600 milliárdnál nagyobb árbevételű Tescónak, és az 500 milliárd körüli bevétellel bíró Lidlnek és Sparnak kell majd fizetnie.

A Spar szerint nem jártak jól a járvány miatt, mert bár nőtt a forgalmuk,

milliárdokat költöttek a járvány miatt túlórákra, éjszakai árufeltöltésre, létszámbővítésre, a pénztárosokat védő plexifalak kiépítésére.

A különadó miatt egyébként átgondolják szolgáltatói és szállítói szerződéseiket, futó és jövőbeli beruházásaikat is.

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.