Bezár egy autóipari multi, több mint 800 munkahely szűnik meg

Beszünteti magyarországi kábelkorbács-gyártását a Lear Corporation Gödöllőn.

2023. szeptember 6., 19:50

Szerző:

Megszünteti gödöllői gyárában a kábelkorbács-gyártást a Lear Corporation – értesült a 24.hu. A leépítés több mint 800 dolgozó munkahelyébe kerülhet a városban. Értesülésükkel kapcsolatban az újságnál megkeresték a helyi szakszervezet vezetőjét, Kozma Zsoltot is, aki a hírt megerősítette, sőt közölte, a cég már be is jelentette a dolgozóknak a nagy arányú leépítést.

A társaság úgy ítélte ugyanis meg, hogy a gyártáshoz Magyarországon immár „túl magas a munkaerőköltség”, ezért olyan helyen próbálkoznak, ahol kevesebb bért kell adni. Az elektromos kábelelosztó egységek (kábelkorbácsok) gyártása azonban eleve alacsony hozzáadott érték-tartalmú. Élőmunka-igénye nagy és robotizálni sem lehet a folyamatokat. Mindennek következtében 2018-ban Gyöngyösön egy hasonló termékeket előállító üzem már becsukta a kaput, akkor is több száz főt építettek le.

A Lear most Magyarország helyett Szerbiában, Marokkóban és Tunéziában terjeszkedik, ahol a az itthoninál alacsonyabb munkabért kell fizetnie. A szakszervezet közölte azt is, a Lear gödöllői üzeme kormányzati támogatást nem kapott, nincs létszámtartási kötelezettsége sem, ezért simán távozhat. Kozma Zsolt szerint munkatársai a döntést „szomorú, de nyugodt légkörben vették tudomásul.”

A munkaügyi előírásoknak megfelelő leépítés a napokban el is kezdődik Gödöllőn.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: JENS KALAENE / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)