Lázár Jánoshoz kerül a dohány

Lázár feladata egyebek közt a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedéséről szóló pályázatok kiírása, elbírálása, a koncessziós szerződések megkötése, és a forgalmi adatok alapján ő döntheti el azt is, hogy egy településen ír-e ki pályázatot.

2023. június 23., 09:59

Szerző:

Egy csütörtök éjjel megjelent kormányrendelet szerint jövő csütörtöktől Lázár János, a településfejlesztésért és településrendezésért is felelős építési és közlekedési miniszterhez kerül a trafikkoncessziók kezelése is. Lázár tárcája ezzel egy olyan hatáskört vesz át, ami korábban Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszteré volt – írja  HVG.

2022 vége óta külön díjazás nélkül miniszterelnöki biztosként feladata a dohányzással, illetve a dohánypiaccal összefüggő rövid és középtávú kormányzati stratégia kidolgozása. 2011-ben  Lázár János volt a dohányárut minden más üzletből kitiltó trafiktörvény egyik benyújtója. 

(Kiemelt képünkön: Lázár János, a településfejlesztésért és településrendezésért is felelős építési és közlekedési miniszter. Fotó: Anadolu/AFP/Miniszterelnökség Sajtóiroda)

Ha a kormánynak sikerülne kipréselnie a bankokból az 5 százalék alatti THM-mel kínált lakáshiteleket, akkor ugyanakkora törlesztőrészlettel 10-20 százalékkal magasabb összegű kölcsönhöz lehetne hozzájutni, ami ellensúlyozhatná a lakások drágulását - derül ki a Bank360.hu számításaiból.