Lassan, de biztosan nő az elektromos autók száma EU-ban, Magyarország viszont olyan, mintha vontatnák

Lengyelország eközben a második legjobb a környezetbarát autók arányát tekintve.

2019. május 8., 11:55

Szerző:

Már meghaladta a kétmilliót Európai Unióban forgalomban lévő elektromos autók száma - derül ki az Eurostat legújabb, 2017-re vonatkozó adataiból. A képet azonban nagyban árnyalja, hogy összesen 272 millió gépjármű járja az utakat a statisztika szerint.

Ez az teljes autóállomány 0,8 százaléka.

A kapcsolódó jelentés ugyanakkor üdvözli, hogy ezeknek a kisebb károsanyagkibocsátású modelleknek a száma folyamatosan növekszik, 2013-ban például még alig 300 ezer elektromos autó volt forgalomban.

Az ilyen autók csoportjába tartoznak az üzemanyag-elektromos hibridek (ezek a legnépszerűbbek), a teljen elektromos autók (számuk közel 300 ezer).

Magyarország jelentős lemaradással küzd, a környezetbarát autóállomány alig érte el 2017-ben a 0,05 százalékot.

A magyar adatszolgáltatás nem bontja szét, hogy hány hibrid és hány teljesen elektromos autó volt forgalomban, az összes zöldrendszámos autó száma 1997 darab volt.

Elektromos és hibrid autók aránya az EU-ban tagállamonként 2017-ben
Fotó: Eurostat

A statisztikában a svédek első helye megkérdőjelezhetetlen. Meglepőnek tűnhet, hogy Lengyelország a második, azonban figyelembe kell venni, hogy az országban jelentős támogatást élvez az elektromos autók terjesztése. A németek rossz aránya is meglepő lehet, azonban érdemes figyelembe venni, hogy magasan ott közlekedik a legtöbb autó, több mint 46 millió az utakon, így arányaiban kevésbé tud megjelenni az elektromos autók térnyerése.