A bérhiány indokolhatja a munkaerő elpárolgását

Nem biztos, hogy a vendégmunkásokra a magyarországi munkaerőhiány miatt van szükség. 

2023. október 30., 14:07

Szerző:

A KSH adatai szerint jelenleg 280 ezer körül mozog az érdemi munkavállalók száma. 2015-ben még félmillióan, 2010-ben több mint 700 ezren voltak. A munkaadók ezért gyors megoldásként éltek, élnek a külföldi munkaerő behozatalával, ami évek óta adott és praktikus lehetőség.

A minél hatékonyabb mobilitás érdekében született meg az az egyszerűsített eljárás, amivel lényegesen lerövidítették a folyamatot, és a korábbi kör is bővült, már 15 nem EU-s országból is engedélyezett a munkaerőimport – idézte Kovách Endre, a Prohumán 2004 Szolgáltató és Tanácsadó Kft. EU-n kívüli munkavállalókért felelős igazgatójának előadását a Népszava.

Hozzátette: az ide érkező vendégmunkásokkal az eddigi tapasztalatok szerint elégedettek a munkáltatók.

A Magyar Közgazdasági Társaság Munkaügyi Szakosztályának a munkaerőimportról rendezett online konferenciáján a szakértők többsége egyetértett azzal, hogy mára kikerülhetetlenné vált a külföldről érkezők magyarországi munkába állítása. Ezzel némileg vitába szállt Pinczés Balázs, a HR-Network Egyesület vezetője, aki szerint

Magyarországon nem is annyira munkaerő, mint inkább munkabérhiány tapasztalható.

Véleménye szerint,

ha 20-30 százalékkal magasabbak volnának a hazai bérek, akkor nem is tapasztalnánk ilyen mértékű munkaerőhiányt.

A jelenlegi helyzet ismeretében megerősítette, hogy akár félmillió vendégmunkás is dolgozhat a közeljövőben Magyarországon. Egyúttal kiemelte, hogy érdemes volna sokkal többet foglalkozni a külföldön munkát vállaló magyarok hazacsábításával. Kontinentális kitekintésben ehhez hozzáfűzte, hogy egész Európában egyre növekszik a munkaerőhiány.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: pixabay.com)

 

 

 

.

 

09:20

Gyengült péntek reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

A közelmúltban vált ismertté, hogy Magyarországon is léteznek olyan szélhámos weboldalak, amelyek törvényes C&A platformnak adják ki magukat. Ezeken az illegális weboldalakon keresztül csalók veszik célba a C&A vásárlóit.