Kiugró növekedést mért a KSH az ipari termelésben

A hozzáadott érték  20,8 százalékkal haladta meg a múlt év első féléviét. 

2021. szeptember 14., 06:22

Szerző:

Az ipari termelés júliusi részletes adatait közli ma második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A múlt kedden kiadott első becslés szerint júliusban 8,0 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, amikor éves összevetésben 7,7 százalékkal alacsonyabb volt a termelés. A KSH megjegyezte: a termelés szintje hasonló volt, mint a járvány előtt, 2019 júliusában.
A munkanaphatástól megtisztítva 10,2 százalékos volt az éves növekedés a harmadik negyedév első hónapjában. Az előző hónaphoz mérve 0,5 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás.

A KSH már előzetes jelentésében jelezte, hogy a legnagyobb súlyú járműgyártásban elsősorban a gyárleállások, valamint az egyműszakos munkarend miatt csökkent a termelés tavaly júliushoz képest, amikor 12,8 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz mérve. Szintén mérséklődött a kibocsátás a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában. Egyébként pedig a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult a növekedéshez, így az élelmiszeriparban is kismértékben emelkedett a termelés, noha ez a szektor egy évvel korábban is elkerülte a visszaesést.

Az év első hét hónapjában 17,1 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint a múlt év azonos időszakában. Az ipari termelés volumene az első fél évben 18,8 százalékkal nőtt, a bruttó hazai termék (GDP) számításához használt hozzáadott érték 20,8 százalékkal haladta meg a tavaly első félévit. Az első félévi 7,6 százalékos gazdasági növekedéséhez a feldolgozóipar 3,7 százalékponttal járult hozzá.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: Vas Népe / AFP)