Két részletben emelik 41 forinttal a benzinárat

Az első emelésre január elsején, a másodikra pedig nagyjából január 15-én lehet számítani, először 20, majd 21 forinttal nő az üzemanyag ára.

2023. december 29., 10:40

Szerző:

Orosz András, a Mol magyarországi kiskereskedelmi igazgatója az Indexnek adott interjújában arról számol be, hogy a cég döntése szerint a fogyasztók érdekeit figyelembe véve két részletben érvényesítik a kötelező jövedékiadó-emelést: Az első emelésre január elsején, a másodikra pedig nagyjából január 15-én lehet számítani, először 20, majd 21 forinttal nő az üzemanyag ára. 

Ahogyan arról júniusban a 168.hu beszámolt. az üzemanyag jövedéki adószintjét az uniós minimumhoz igazítja a kormány. A Pénzügyminisztérium indoklása szerint Magyarország évek kockáztatja a kötelezettségszegési eljárást azzal, hogy túl alacsonyan, az EU minimumnál alacsonyabban határozták a meg a jövedéki adót, ezért jövő évtől emelnek ezen. Hernádi Zsolt, a Mol csoport elnök-vezérigazgatója később levezette, hogy 41 forintos drágulás jöhet a benzinkutakon.

Orosz András szerint, ha a következő hetekben a makrogazdasági körülmények egyéb árváltozást hoznak a nagykereskedelemben, azt a kiskereskedelmi piac is követni fogja. Orosz András a lapnak az nyilatkozta, hogy idén szeptemberben több mint 100 forinttal többet kellett fizetni a kutakon az üzemanyagokért, amennyiben a tavalyi év azonos időszakát vizsgáljuk, úgy 130–160 forinttal olcsóbb most a kiskereskedelmi ár. Az árakban lehetett volna érvényesíteni a mostani adóemelést, de a lépés mögött más üzleti racionalitás van: a Mol-csoport a kiskereskedelmi területen is a hosszú távú stratégiát követ.

Bár a 41 forintos áremelést – az idei év második felében tapasztalt árcsökkenések miatt – könnyedén érvényesíteni lehetne az árakban, a fogyasztás nem esett volna vissza. A Mol-csoport a mostani döntésétől azt reméli, hogy ezzel komoly segítséget tudnak nyújtani a családoknak, a vásárlóiknak. 

(Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)

Tegnap 16:49

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette. A forint árfolyamra érdemben nem volt hatással a döntés.

Hamarosan lejár az adóbevallás idei határideje. Aki nem véglegesíti a tervezetet, nem is nézi át, annak – az őstermelőket, az áfás magánszemélyeket és az egyéni vállalkozókat kivéve – automatikusan érvényes bevallássá válik a tervezete május 21-ével.