Jelentősen növekedtek a termelői árak

2023. áprilisban az ipari termelői árak átlagosan 15,9 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest.

2023. május 31., 10:22

Szerző:

2023. áprilisban az ipari termelői árak átlagosan 15,9 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 41,9, az exportértékesítéséi 3,3 százalékkal nőttek. Az ipari termelői árak áprilisban az egy évvel korábbihoz képest 15,9 százalékkal növekedtek, az előző hónaphoz viszonyítva 2,0 százalékkal csökkentek a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. 

Az eltérő mértékű áremelkedést elsősorban az okozta, hogy az – alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő – energiaipar belföldi értékesítési árai jóval meghaladták az egy évvel korábbit, miközben az exportárai már csökkentek – jegyezte meg a KSH. Az ipari termelői árak növekedésében az alapanyagok drágulása és az előállítási költségek emelkedése is szerepet játszott. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,5, az exportértékesítésiek 2,7 százalékkal csökkentek, így az ipari termelői árak összességében 2,0 százalékkal mérséklődtek.

Áprilisban a 2022. áprilisihoz képest a belföldi értékesítés árai átlagosan 41,9 százalékkal nőttek, ezen belül a 65 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 14,3, a 30 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) – részben a hatósági ár szabályozásának módosításai következtében – 110 százalékos volt a drágulás. Az élelmiszeripar értékesítési árai 29,9 százalékkal emelkedtek. Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 54,5, a beruházási javakat gyártókban 9,0, a fogyasztási cikkeket gyártókban 25,2 százalékkal emelkedtek az árak. 

Az ipari exportértékesítési árak 3,3 százalékkal nőttek, ezen belül a 90 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 7,0 százalékkal magasabbak, a 9,8 százalékos súlyú energiaiparban 20,7 százalékkal alacsonyabbak voltak az árak. Január-áprilisban a 2022. január-áprilisihoz képest a belföldi értékesítés árai 51,8, az exportértékesítéséi 12,0 százalékkal voltak magasabbak, így az ipari termelői árak összességében 25,0 százalékkal emelkedtek.

 (Kiemelt képünkön: Munkások dolgoznak az új gyártósor mellett a Johnson Electric Ózd Kft. ózdi telephelyén. MTI Fotó: Vajda János)

12:38

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket. A kifizetésben érintett bank lakossági ügyfelei közvetlenül a betétbiztosító honlapjának online számlaszám-bejelentő felületén adhatják meg, hogy milyen számlaszámra kérik a kártalanítást.

Globális szintű problémával küzd a Volkswagen-csoport, szerdán világszerte több üzemük is leállt, és a leállás a győri Audi gyárat is érinti.