Egyelőre nem lesz kilábalás, az infláció a világgazdaság bőrére égett

A Corvinus Egyetem rektora szerint a pandémia által kikényszerített gazdasági lépések és az orosz-ukrán háború hosszútávon meghatározza a globális gazdaság sorsát.  

2023. május 23., 11:12

Szerző:

Takács Előd szerint a pandémiát megelőzően a központi bankok több éven keresztül próbálták az infláció mértékét növeli, mert „kényelmetlenül alacsony volt: fékezte a gazdasági tevékenységet”. A pandémia után aztán, amikor elindult az infláció mértéke felfelé, a szakemberek döntő többsége először átmenetinek vélte.  „Mára egyértelművé vált, hogy az az infláció, amit most látunk nem időszakos, hanem beleégett a világgazdaságba” – nyilatkozta a napi.hu-nak adott interjúban.

Egy jól működő gazdaság alapja a stabilitás, amit az árstabilitás biztosít – jelezte.

„Amikor kialakul egy ilyen magas inflációs rezsim, és megszilárdul, akkor az általános átváltozás minden döntésnek a része lesz. Innen nagyon nehéz visszajönni” – közölte a szakember.

Kiemelte: most az a tét, hogy beleragadnak-e egyes országok, akár egyes régiók ebben a magas inflációban, hogy a monetáris politika elég gyorsan tud lépni ahhoz, hogy letörje az inflációt. „Ez nem egy egyszerű feladat.”

Arra a felvetésre, hogy ki lehet-e védeni olyan recessziós helyzeteket, mint a pandémia vagy az orosz-ukrán háború Takács Előd válaszában jelezte, hogy a gazdasági növekedés hosszú távú egyensúlyi ütemét erősen befolyásolják a válságok és a technológia fejlődése.

„Ma sokkal gazdagabbak lennénk, ha a 2008-2009 előtti trenden fejlődött volna a világ, vagy a nyugat-európai gazdaság. Az orosz-ukrán háború következményei a világgazdaságra és számunkra is mindenképpen negatív” 

– tette hozzá. Mindezt csak fokozza, hogy a háború a szomszédunkban zajlik, aminek következménye, hogy sokkal komolyabban kell venni a biztonsági kockázatokat, sokkal többet kell költenünk a honvédelemre.

„A másik fontos kérdés, amiről beszélni kell, hogy a háború során egy rendkívül erős ársokk érte a magyar gazdaságot” – emelte ki. „Bizonyos szállítók megbízhatatlanná váltak, elindult egy importkiváltás is egy sor fejlett országban. Minket ez érzékenyen érint: Magyarország egy kicsi, nyitott gazdaság, az export-importunk nagyon magas a GDP-hez képest, így a világgazdaság blokkokba rendeződése a mi jólétünket is csökkentheti hosszútávon” – nyilatkozta a napi.hu-nak Takács Előd, a Corvinus Egyetem rektora.

(Kiemelt kép: egy zöldség-gyümölcs árus kínálata a hévízi Széchenyi úton 2023.március 25-én. Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)