IMF: idén csökkeni fog a globális infláció

Az IMF szerint a globális növekedés a 2022-es becsült 3,4 százalékról 2023-ban 2,9 százalékra csökken, majd 2024-ben 3,1 százalékra emelkedik.

2023. január 31., 16:32

Szerző:

A Covid-19 gyors terjedése Kínában visszafogta a 2022-es növekedést, de a közelmúltbeli újbóli megnyitás megnyitotta az utat a vártnál gyorsabb fellendülés előtt. A globális infláció a 2022-es 8,8 százalékról 2023-ban várhatóan 6,6 százalékra, 2024-ben pedig 4,3 százalékra csökken, ami még mindig a járvány előtti (2017-19), körülbelül 3,5 százalékos szint felett van – olvasható a washingtoni székhelyű szervezet, az IMF közleményében.

A kockázatok egyensúlya továbbra is lefelé billen, de a 2022. októberi WEO óta mérséklődtek a kedvezőtlen kockázatok. Számos gazdaságban a felgyülemlett kereslet erőteljesebb fellendülése vagy az infláció gyorsabban csökkenése valószínűsíthető.

A súlyos egészségügyi károk viszont Kínában visszafoghatják a fellendülést, Oroszország ukrajnai háborúja eszkalálódhat, és a globális finanszírozási költségek szigorodása súlyosbíthatja az adóssághelyzetet. A pénzügyi piacok is hirtelen ingadozhatnak a kedvezőtlen inflációs hírek hatására, míg a további geopolitikai széttöredezettség akadályozhatja a gazdasági fejlődést. (via napi.hu)

(Fotó: IMF)

Májustól Foodora néven folytatja magyarországi tevékenységét a Foodpanda, az országszerte ismert legismertebb ételrendelési futárszolgálata, amit két éve még Netpincérnek hívtak.

Gyengült a forint péntek reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben, ugyanakkor a hetet jelentős erősödéssel fejezheti be.

Emelkedett a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora este a bankközi devizapiacon reggelhez képest.