Már megvan a terv, hogy fogja visszaszerezni a Budapest Airportot a magyar állam

Az Orbán-kormány eltökélt a felvásárlásban, így akár egyedül is visszavenné.

2021. október 19., 09:45

Szerző:

A magyar állam eltökélt abban, hogy akár magánbefektetők támogatása nélkül is visszaszerezze a budapesti repülőteret – írja a Világgazdaság az általuk megkérdezett magas rangú szereplők háttérinformációira hivatkozva. Korábban beszámoltunk róla, hogy a magyar konzorcium 4,44 milliárd eurót, több mint 1500 milliárd forintot sem sajnálna az üzletre, azonban most kiderült, hogy az akvizíciót levezényelni kívánó konzorciumban a magyar állam mellett a MOL és az Indotek is résztvevő.

„Nem repülőteret akarnak venni általánosságban, hanem ezt a repülőteret akarják megvenni, mert a felfogásuk szerint tarthatatlan, hogy az ország teljes mértékben kiszolgáltatott legyen a nemzeti repülőterét illetően külföldi szereplőknek” 

– nyilatkozott a meg nem nevezett forrás. A magyar kormány kritikája a jelenlegi üzemeltetők felé az, hogy a reptérre befektetésként tekintenek, stratégiai megfontolások nélkül. Azt is problematizálták, hogy az alkalmazott árakat felsrófolták, ami azt eredményezte, hogy az egy utasműveletre eső díj a régióban Ferihegyen a legmagasabb, valamint az infrastruktúráról sem nyilatkoztak elismerően. 

A konzorciumban a magyar állam mellett jelenleg két cég vesz részt – a MOL és az Indotek – azonban, ha a piaci körülmények megakadályozzák, hogy ilyen formában vásárolják meg a repteret, akkor a magyar állam kész 100 százalékos tulajdont szerezni. Ha pedig bent maradnak a cégek, a magyar állam részesedése mindenképp 51 százalék felett lesz, de a végső hányad ennél jóval magasabb lehet. „Úgy tűnik, közelebb került egymáshoz az eladói és a vevői oldal. Ha a külföldi tulajdonosok figyelemebe vesznek minden szempontot, az az érzésem, hogy ezen az árszinten valós az eladási szándékuk. Ez lehet az az összeg, amelyben meg fognak tudni állapodni a dolgok jelen állása szerint” – nyilatkozta a lapnak forrás, utalva a konzorcium új ajánlatára.

(Kiemelt kép: Utasok a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. július 17-én. Fotó: MTI | Balogh Zoltán)

Tegnap 15:30

Sajtóinformációk szerint az Európai Bizottság rohamtempóban írhatja át a hatályos vámszabályokat, és még júliusban előállhat velük. Így a filléres termékeket árusító Temu az elemi lényegét veszítheti el.