Ide fektesse be a spórolt pénzét, ha nem akarja, hogy felzabálja az infláció

Az RTL által megkérdezett pénzügyi szakértők szerint nem szabad halogatni, be kell fektetni. A legrosszabb az, ha a pénzünk lekötés nélkül csak a bankban pihen.

2022. november 4., 09:08

Szerző:

„Ha valakinek van egymillió forint megtakarítása, akkor annak éves szinten 10-15 százalékát szépen lassan, csendesen, alattomosan megeszi az infláció. Tehát most egy elhanyagolt pénzügyi döntés és egy tudatosan átgondolt pénzügyi döntés között egy egymillió forintos megtakarításnál éves szinten 100-150 ezer forint lehet a különbség” – mondta Pintér András, az MKB Alapkezelő befektetési vezetője az RTL.hu-nak.

A csatorna által megkérdezett pénzügyi szakértők egyértelműen azt hangsúlyozzák: most nem szabad halogatni.

A legrosszabb, amit tehetünk, hogy nem foglalkozunk a pénzünkkel, és szabadon tartjuk, azaz lekötés nélkül csak a bankban pihen

– fogalmazott Sándorfi Balázs a bankmonitor.hu-tól.

Bár elsőre jó ötletnek tűnhet például eurót vagy dollárt vásárolni, a dolog azonban nem ilyen egyszerű. „Ha és amennyiben létrejön a megállapodás az Európai Unióval, akkor a forint bőven 400 alá erősödhet vissza az euróval szemben.

Megoldás lehet az ingatlanpiac vagy a magyar állampapír

„Az ingatlanpiacon lassabban, kisebb mértékben változnak az árak. Ezért arra számítunk, hogy az inflációt nem fogja elérni az ingatlanok árának változása, esetleg stagnálás fog bekövetkezni. Stagnálás mellett a jelenlegi inflációs környezetben reálértéken 20-25 százalékot borzasztó gyorsan leértékelődik az ingatlan” – magyarázta Sándorfi Balázs.

Akkor mi lehet a megoldás? A mostani gazdasági környezetben ott tartunk, hogy a pénzt akár két-három hónapra is érdemes lekötni, mert a vásárlóértéke folyamatosan romlik. Pintér András befektetési vezető azt mondja: a magyar megtakarítók nagy részének az inflációhoz kapcsolt magyar állampapírok jelentik az a legegyszerűbb eszközt, amivel ez ellen a rém ellen védekezni vagy harcolni tudnak.

„Most 11,75 százalékot érhetünk el, egy év múlva pedig valószínűleg 15 százalék fölötti kamatozást” – tette hozzá Sándorfi Balázs.

(Kiemelt kép: a ForintApp okostelefonos applikáció bemutatója a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján Budapesten, az MNB Teátrum termében 2019. december 12-én. A ForintApp alkalmazás két funkcióval rendelkezik: egyrészt a forint bankjegyek előoldaláról készített fénykép segítségével lehetőséget biztosít azok valódiságának vizsgálatára, másrészt az egyes forint bankjegy címletek hátoldali képéhez kapcsolódó kiterjesztett valóság élményt nyújt. MTI/Mónus Márton)

 

Állami támogatás, biztonságos befektetési lehetőség, gyermekünk anyagi boldogulását segíti – szülőként ennél több érvre általában nincs is szükségünk egy előtakarékosság elindításához. A Babakötvény pedig mindezeket maradéktalanul meg is adja számunkra, de ennek a terméknek is vannak hátulütői. Melyek ezek és milyen egyéb alternatívákat érdemes még megnéznünk a Babakötvény mellett?