Hatalmas nyugdíjemelés várható, kérdés, hogy mire lesz elég

13 százalékos emelés esélye látható a nyugdíjaknál a tervezett 5,2 százalék helyett. Ha megvalósul, az átlagnyugdíj 196 ezer forint lehet. 

2022. október 26., 12:24

Szerző:

Akár két és félszer nagyobb nyugdíjemelés jöhet jövőre, a kormány korábbi terveihez képest. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az RTL Híradó egyik kérdésére válaszolva elmondta, hogy a nyugdíjemelés mértékéhez az MNB inflációs előrejelzését veszik alapul. A legutóbbi jelentés jövő évre 13 százalékos inflációs prognosztizált, ami két és félszer nagyobb a tervezett 5,2 százalékos emelésnél. 

Így akár 22 ezer forinttal, havi 196 ezerre nőhet az átlagnyugdíj januártól.

A költségvetésben ez a tervezett emelés 520 milliárd forint pluszkiadást jelenthet. Viszont a jelentősnek hangzó emelés nem mindenkit érint, valamint nem mindenki elégedett vele.

300 ezer nyugdíjas így is százezernél kevesebb nyugdíjat kap

A Nyugdíjguru.hu szerint az emelés ellenére 300 ezren továbbra is 100 ezer forintnál kisebb ellátást kapnak majd. Idén több mint félmillió embernek kisebb a nyugdíja, mint 100 ezer forint. Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának alapító elnöke szerint viszont ez a lehetséges emelés nem elegendő. Elmondása szerint a nyugdíjasoknak (meg mindenki másnak) sokkal többet kell költenie élelmiszerre, mint korábban, ezt pedig a 22 ezer forintos emelés nem kompenzálja.

„Vannak olyanok, akik már ma ott tartanak, hogy el kell dönteniük, hogy a rezsijüket fizetik ki, a gyógyszerüket veszik meg, vagy élelmiszert vegyenek. Mindhármat nem tudják”

– jelentette ki az RTL Híradónak.

A nyugdíjprémium tízezer forint lesz, vagy kevesebb

Egy október eleji Magyar Közlönyben kihirdették a 2022. évi nyugdíjprémiumról és egyes más ellátások után járó egyszeri juttatásról című rendeletet. Ebből kiderült, hogy a prémium számításához szükséges szorzószám 0,5 lett, vagyis a nyugdíjprémium legmagasabb összege 10 ezer forint lesz. Ennyit azok a nyugdíjasok kapnak, akiknek a havi nyugdíja meghaladja a 80 ezer forintot, akinek pedig alacsonyabb, annak arányosan alacsonyabb lesz a prémiumja. A kormánynak ez legfeljebb 25 milliárd forint pluszköltséget jelent.

(Kiemelt kép: Postás kézbesíti a 13. havi nyugdíjat egy nőnek Budapesten, a XIII. kerületben 2022. február 9-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.