Durván megdrágulhat idén a húsvéti sonka

Akár ötven százalékkal is magasabb lehet a húsvéti sonka ára a tavalyihoz képest – derült ki a Kifli.hu sajtótájékoztatóján. A cég részesedése folyamatosan növekszik a kiskeredelmi szektor forgalmában, és a vásárlók átlagosan több pénzért több terméket raknak a kosárba, mint tavaly szeptemberben, ugyanakkor mégsem várják az ársapka kivezetését.

2023. március 8., 17:08

Szerző:

Harminc, de akár ötven százalékkal is magasabb lehet idén a húsvéti sonka beszerzési ára a tavalyihoz képest – mondta Szalma Rita, a Kifli.hu kereskedelmi igazgatója a cég sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a szezonális csokifiguránál nem tapasztaltak ilyen mértékű drágulást. 

Nem tudni, mi lesz az árstop megszűnése után

A kiskereskedelmi szektor forgalma jelentősen csökkent, ennek ellenére az online kiskereskedő részesedése folyamatosan növekszik. A KSH adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom 4,8 százalékkal csökkent 2023 januárjában az előző év azonos időszakához képest. Ennek a forgalomnak a 48 százaléka élelmiszer, ez nagyjából 640 milliárd forintot jelent a szektor 1333 milliárdos forgalmán belül. A Kifli.hu januárban 3,6 milliárd forintos forgalmat ért el, ezzel az online kereskedő piaci részesedés 0,55-0,6 százalékát érte el. Tavaly ez csak 0,4 százalék volt.

A Kifli.hu elemzője, Sárközi Péter elmondta, hogy az átlagos vásárlói kosár értéke a 2022 szeptembere előtti időszakban 20 ezer forint körül volt, ami a megnövekedett infláció miatt egyre kevesebb terméket tartalmazott, 2023-ra pedig az átlagos kosárérték elérte a 25 ezer forintot. Sárközi szerint az utóbbi hetekben már az is elmondható, hogy a vásárlók nem csak többet költenek, mint tavaly, hanem több termék is kerül a kosarukba. Ennek hátterében a kedvezőbb árértékű, saját márkás termékek állnak. 

A cég kereskedelmi igazgatója szerint egyelőre nem tudni, hogyan egyenlítődnek majd ki az árak az élelmiszerárstop kivezetése után – de nem várják azt a napot.

Ugyanakkor megjegyezte: ha megtörténne, akkor az árstopos termékek ára növekedhet, azonban ez idővel konszolidálódhat majd. 

(Kiemelt képünk: Húsvéti füstölt sonkák egy standon a budapesti Fővám téri Központi Vásárcsarnokban 2019. április 10-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)