Fontos felmérés született a hőszivattyú kapcsán: örökre betiltják a gázkazánt?

Az EU-ban rengeteg háztartás nem képes megfelelően fűteni otthonát, ezért szakemberek szerint népszerűbbé kellene tenni a hőszivattyú elterjedését.

2024. október 23., 14:17

Szerző:

Az Európai Unió energiaátállási törekvéseiben a hőszivattyúk központi szerepet játszanak az épületszektor szén-dioxid-mentesítéséhez, de elterjedésüket számos akadály hátráltatja, például a munkaerőhiány és az eltérő nemzeti szabályozások. Az Eurofound több kulcsfontosságú megoldást javasol az elterjedésük ösztönzésére: növelni kell az állami támogatásokat, módosítani az áram- és gázárak szabályozását a megtérülés javítása érdekében, valamint fel kell gyorsítani az olaj- és gázkazánok betiltását vagy fokozatos kivonását – írja cikkében a Portfolio. 

A cikkből kiderült, hogy az Európai Hőszivattyú Szövetség (EHPA) legfrissebb jelentése szerint 2022-ben a hőszivattyúk értékesítése 39 százalékkal nőtt, és a teljes állomány elérte a 20 millió egységet. Ennek köszönhetően a hőszivattyúk 52,5 megatonna szén-dioxid-kibocsátást spóroltak meg – ami Görögország éves CO2-termelésének felel meg. 

Hőszivattyú terén van hova fejlődnünk

A hőszivattyúk elterjedése azonban több kihívást hoz magával, különösen a munkaerőpiacon, míg a tagállami eltérő szabályozások lassítják a folyamatot, ami segíthetné a kibocsátáscsökkentési tervek elérését – derül ki az Eurofound legújabb elemzéséből. Eszerint a hőszivattyúk piaca – amelyet leginkább a levegő-víz rendszerek dominálnak jelenleg – rendkívüli növekedést mutat, amit ambiciózus politikai célok ösztönöznek. Az északi országok már korán felismerték a hőszivattyúk előnyeit, Finnország és Norvégia pedig élen jár a bevezetésükben. Finnországban 2000 és 2008 között gyorsan növekedett a telepített eszközök száma, míg Norvégiában folyamatosan nőtt az ilyen eszközöket használó háztartások száma, és 2022-re már közel 40 százalékuknál építettek be ilyen rendszert. Az Eurofound kutatása szerint ugyanakkor Magyarországon a legalacsonyabb a beépített és a vásárolt hőszivattyúk száma.

A cikk megjegyzi: az Európai Unió más országai is különböző célokat tűztek ki a hőszivattyúk telepítése terén. Ausztria például 2040-ig több mint 1,3 millió hőszivattyú telepítését tervezi, míg Írország célja, hogy 2030-ig 400 ezer hőszivattyút telepítsenek a meglévő otthonokban. Belgium, Németország és Románia energiafelhasználási célokat tűztek ki a hőszivattyúk számára, Románia például 2030-ra a fűtési és hűtési kereslet 25 százalékát hőszivattyúk révén kívánja fedezni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)