Horribilis összegért vásárolta meg a Microsoft a Call of Duty és World of Warcraft studióját

Ez lett mindenidők legdrágább videojáték-ipari felvásárlása.

2022. január 18., 16:42

Szerző:

Újabb bevásárláson van túl a Microsoft cég, méghozzá kategóriáján belül a történelem eddigi legnagyobb vásárlásán. A Microsoft 68.7 milliárd dollárért (21.6 billió forint) felvásárolta az Activision-Blizzard-ot. A cég ezzel a harmadik legnagyobb videojáték-cég lett a Tencent és a Sony után – közölték az Xbox oldalán. Az ügylet várhatóan a júliusban induló 2023-as pénzügyi évben zárul le az Activision részvényesei és a hatósági jóváhagyások függvényében. Az ügyletet mindkét cég igazgatósága már jóváhagyta.

A vásárlás még nem zárult le teljesen, de miután megtörténik az Activision-Blizzard játékainak egy része bekerülhet a Game Pass-be (a Microsoft előfizetés alapú játék szolgáltatása), köztük a Warcraft, Diablo, Overwatch, Call of Duty és Candy Crush – írta a Verge.

Ezzel az Activison-Blizzard már Phil Spencernek, a Microsoft gaming divízió vezérigazgatójának felelnek. Az előző vezérigazgatójukat, Bobby Koticket egyenlőre megtartják. A nemsokára Microsofthoz tartózó cég a közelmúltban gyakran került a hírekbe, ugyanis több szexuális-zaklatással kapcsolatos botrányok kerültek napvilágra. A céget emiatt tavaly júliusban be is perelték, és nagyjából 40 ember hagyta ott. A botrányokhoz a vezérigazgatónak is köze volt, úgyhogy nem biztos, hogy a tranzakció után megtartaná a Microsoft.

A Microsoft az elmúlt években több játékstudiót is felvásárolt. Céljuk, hogy a Sony Playstationjével fel tudják venni a harcot, ugyanis az Xbox One – PS4 érában nagyon alulmaradt exklúzív címek hiányában. Ezért azóta felvásárolták a Mojang-ot (Microsoft), az Obsidian-t (Outer Worlds, Pillars of Eternety), a ZeniMax-ot (Fallout, Elder Scrolls, Dishonored, DOOM) és az InXile-t (Wastland, Bard's Tale). Ezen cégek játékainak többsége pedig bekerülnek a Game Pass-be is, ami jelenleg a Microsoft egyik aranytojást tojó tyúkja.

(Kiemelt kép forrása: Xbox.com)