Lassan a Holdról is látszik a magyar hitelkamat

Szédületes iramban nőnek a hitelek: a tavalyihoz képest akár 40 százalékkal magasabb törlesztőrészlettel szembesülnek azok, akik idén terveznek hitelt felvenni.

2022. június 8., 18:27

Szerző:

Az egy évvel ezelőtti 3,4-3,8 százalékról 7,3-7,5 százalékra emelkedett mára az újonnan felvehető lakáshitelek átlagkamata a banki ajánlatokban – írja a Portfolio.hu.

A gazdasági lap szerint ráadásul a kamatemelkedésnek nincs vége: a bankközi kamatlábak már 8,0-8,5 százalék közötti átlagkamatokat indokolnának, az évezred ma közzétett legmagasabb inflációs adata pedig további emelkedést valószínűsít.

Ez azt jelenti, hogy 30-40 százalékkal magasabb törlesztőrészlettel szembesülnek a friss érdeklődők a tavaly ilyenkor hitelt felvevőkhöz képest, hamarosan azonban 50 százalék fölé mehet az éves emelkedés.

A Zöld Otthon Program keretében már nem fogadnak be hitelkérelmet a bankok, így a hitelfelvevők döntő többségnek (a gyermekkel igényelhető 3%-os CSOK-hitelt és otthonfelújítási hitelt leszámítva) a piaci kamatozású hitelkonstrukciók maradtak.

A portál megnézte, hogy ezekhez a kamatszintekhez milyen törlesztőrészlet tartozik.

Példájuk szerint egy 20 millió forintos hitelösszeg átlagos törlesztőrészlet az egy évvel zelőtti 115-120 ezer forintról 158-162 ezer forintra nőtt, miközben a bankközi kamatok által indokolt szint pedig már 170-174 ezer forint lenne.

Vagyis egy év alatt 40-50 százalékos törlesztőrészlet-emelkedést indokolnának az aktuális bankközi kamatok, a bankok azonban ebből még csak nagyjából 30-40 százaléos emelést érvényesítettek a lakáshitel-kamataikban.

Természetesen a visszafizetendő összeg is változott: Egy 20 millió forintos lakáshitel esetében az egy évvel ezelőtt 28-29 millió forinttal szemben már legalább 41 millió forint az összeg.

 (Kiemelt kép: Eladó ingatlan Héví­zen. Fotó: Dimény András)