Háború előtti mélyponton az olajár, itthon is csökkenhet a benzin ára

Visszaesett a palesztin-izraeli háború kitörése előtti szintre a világpiaci olajár, aminek köszönhetően a jövőhéten a hazai benzinárak is csökkenhetnek.

2023. november 2., 15:29

Szerző:

Október utolsó napjaiban nagyot esett világpiaci olajár. Az amerikai WTI típus augusztus vége óta nem látott mélypontra 86-ról 81-re esett vissza, és a hazai benzinárakat meghatározó Brent 90-ről 85 dollárra süllyedt, ami gyakorlatilag a palesztin-izraeli háború kitörése előtti árat jelenti  – írja a Növekedés. Jövő héten akár a hazai benzinárak is csökkenhetnek.

A háború kezdete óta sorra hangzanak el a magas olajárra vonatkozó jóslatok, abból kiindulva, hogy a háború miatt kieshet Irán exportja, vagy olyan általános arab olajembargó jöhet, mint 1973-ban. Ezért sok vásárló előrehozta vételeit, megemelve az árat a hónap közepén, azonban a kínálat  változatlan maradt. Irán kiesése csak akkor következne be, ha az ország nyíltan beavatkozna a háborúba, az USA viszont jelezte, hogy ebben az esetben automatikusan hadba lépne vele. Egy ilyen háborúban Iránnak nem sok esélye lenne, vezetői elég megfontoltnak tűnnek ahhoz, hogy ezért ezt ne is kockáztassák, ráadásul az ország gazdasági helyzete sem túl rózsás, az olajexport létfontosságú számára.

 (Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)