Óriási vállalatfelvásárlás készül a gyógyszeriparban

Az amerikai Merck & Co. gyógyszergyár 40 milliárd dollárért vagy még többért megvásárolhatja a biotechnológiai Seagen Inc.-t - számolt be a The Wall Street Journal csütörtökön, az ügyet megismerő forrásokra hivatkozva.

2022. július 7., 14:59

Szerző:

A lap által idézett források szerint a vállalatok aktívan tárgyalnak, és egyebek között a Seagen részvényének felvásárlási árát több mint 200 dollárban tervezik megállapítani. A cég árfolyama szerdán 0,9 százalékkal, 175,13 dollárra csökkent a New York-i tőzsdén.

A Merck az ügyletet a társaság negyedéves eredményének július 28-i közzétételéig akarja tető alá hozni. A tárgyalások sikeres lezárása azonban nem garantált. Megfigyelők szerint ugyanis nagy az esélye annak, hogy a piaci szabályozó hatóságok akadályt gördítenek a megállapodás elé, vagy csak komoly feltételek teljesítése esetén hagyják jóvá.

A Seagen felvásárlása lehetővé teszi a Merck számára, hogy szélesítse rákellenes gyógyszereinek kínálatát. A Merck legfontosabb ilyen gyógyszere a Keytruda, amiből 17,2 milliárd dollár értékben adtak el tavaly. A Merck és a Seagen már régóta együttműködik, egyebek között az emlőrák kezelésére szolgáló terápiák fejlesztésében és kereskedelmi forgalomba hozatalában. A Merck részvényei 21,5 százalékkal, a Seagen részvényei pedig 13,3 százalékkal erősödtek az év eleje óta.

(Kiemelt képünk: Budapest, 2021. február 18. Az oxfordi AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagot viszik a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyén 2021. február 18-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor)