Gázai diákok zöld iskolamodellje

A durbani klímakonferencián mutatták be az UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) ENSz-szervezet megrendelésére készült „Green School” programot. A szervezet már jó ideje foglalkozik alacsony áru és technológiájú iskolaépületek megvalósításának segítésével.

2012. január 1., 05:59

A Cuccinella Architects Stúdió programját a gázai diákok iskolamodelljének szánták, olyan tipológiát választva, amelyet a szükségzónákban és menekülttáborokban építenének olyan struktúrával, ami alkalmazkodni tud minden típusú feltételhez, ahol az energia ára nagyon magas és vízhiány van. (

Aiolus News)

A „Green School” modell energetikai és hidrológiai szempontból teljesen önálló épület, amely képes a csökkentett energetikai szükségletet kizárólag a helyben rendelkezésre álló forrásokból (nap- és geotermikus energia) fedezni és elég vizet biztosít a takarításhoz, a zöld területek öntözéséhez, kizárólag az esővíz összegyűjtéséből és a szennyvíztisztításból.

A struktúra fontosabb elemei:

– egy cementalap, alatta egy kőágy, a külső levegőnek a termek felé áramoltatása céljából,
– előre gyártott cement oszlopok és föld, amelyekben elhelyezhetők a víz és a természetes szellőztetés csövei,
– a tetőn acélgerendákon színes hullámlemezek amorf napelemekkel.

Közel-keleti jelenlétével az UNRWA ideális partner ehhez a programhoz, különösen figyelembe véve célját, a palesztin menekültek életkörülményeinek javítását a víz és energiaforrásokhoz való jobb hozzáférésen keresztül, a káros hatások csökkentése mellett, ami az évtizedek konfliktusai által kialakult állapotok miatt különösen fontos.

Ha a program beválik, a modell más területekre, így Ciszjordániába, Jordániába, Libanonba, Szíriába is exportálható lesz.

Forrás:

http://www.energiacentrum.com/