Egyre nagyobb a szakadék a nők és a férfiak fizetése között Magyarországon, már 45 ezer forint a különbség

2019. október 29., 18:50

Szerző:

Mindössze hét hónap leforgása alatt hétezer forinttal nőtt a nettó differencia a férfiak és a nők átlagos keresete között – írja az mfor.hu.

A lap megállapítja, hogy a kormány minden jel szerint tétlenül nézi, ahogy nő a szakadék a férfiak és nők béreit tekintve. Annak ellenére, hogy a születésszám növelésére irányuló intézkedések már életben vannak, a fizetéseket illető problémával nem tud a kormány mit kezdeni.

Márciusban az MSZP-s Tóth Bertalan a parlamentben kérdezte erről a kormányfőt, de a miniszterelnök válasza alapján ezen a területen nincs mit tenni.

„Olyasmit is követel rajtunk, amit mi nem tudunk megoldani, például a férfiak és a nők közötti különbség eltüntetése egy olyan igény, aminek nem tudunk eleget tenni”

– válaszolta akkor Orbán Viktor.

Az mfor megjegyzi, hogy nem magyarspecifikus problémáról van szó, de egy olyan kormánytól, amely a nőkkel külön megállapodást szeretne kötni, joggal elvárható, hogy a kérdést illetően nagyobb elszántságot tanúsítson. A helyzet ugyanis egyre inkább csak romlik.

Izlandon például már törvénysértő ugyanazért a munkáért kevesebbet fizetni egy nőnek, mint egy férfinak. Franciaországban is törvényt fogadtak el a bérek kiegyenlítésére, és az Európai Unió is összeállított egy cselekvési tervet.

Fotó: Pixabay

A Központi Statisztikai Hivatal a napokban tette közzé az első féléves munkaerőpiaci folyamatokról szóló kiadványát, mely szerint január és június között a férfiak átlagkeresete bruttó 393 700 forint volt, a nőké pedig 326 700. Egy másik statisztikából azonban már az első héthavi adat is kiolvasható. Eszerint a férfiak átlagosan 393 900, a nők pedig 326 700 forintért végzik a munkájukat. Papíron.

Egy férfi havonta 261 944, egy nő pedig 217 256 forintot vihet haza, vagyis átlagosan 44 688 forinttal kevesebbet ér egy nő munkája, mint egy férfié.

Az adatokból az is kiderül, hogy a különbség folyamatosan növekszik.

Januárban ugyanis a mostaninál 7182 forinttal volt kisebb a differencia.

A KSH szerint az alábbi tényezők okozhatják a nők kereseti hátrányát:

  • a családi kötöttségek miatti munkaerőpiaci távollét a munkatapasztalat hosszán keresztül befolyásolhatja az elért bér nagyságát;
  • az idősebb korosztályok esetén megfigyelhető, hogy a nők iskolai végzettsége alacsonyabb;
  • a magas keresetet biztosító területeken több férfi dolgozik.