Évközi nyugdíjemelés jöhet

Az infláció a tervezett 3 százalék helyett 3,6 százalék lehet, ezért a költségvetési törvény módosítása nyomán 0,6 százalékos évközi kiegészítő nyugdíjemelés jár.

2021. április 27., 11:16

Szerző:

Pótlólagos nyugdíjemelést hajthat végre a kormány a vírushelyzet miatt – mondta a Magyar Nemzetnek Tállai András pénzügyminiszter-helyettes. Tállai szerint az infláció a tervezett 3 százalék helyett 3,6 százalék lehet, ezért a költségvetési törvény módosítása nyomán 0,6 százalékos évközi kiegészítő nyugdíjemelés jár.

Tállai az előterjesztés értelmében azt az ígéretet tette, hogy már nyár elején egy összegben megkapnák az érintettek az első hónapokra járó, 0,6 százalékos kiegészítő emelést, azután pedig ennyivel több lenne a havi juttatásuk. A miniszterhelyettes hozzáfűzte: a kiegészítő nyugdíjnövelés átlagosan nagyjából évi tízezer forintot jelent. Az infláció alakulásától függően novemberben pedig újabb kiegészítés is járhat. Az állam ezzel törvényben előírt kötelezettségének tesz eleget. Az inflációkövető nyugdíjemelésre most 26 milliárd forintot fordítanak.

(Kiemelt képünk illusztráció: 168.hu | Merész Márton)