Bőven van extraprofit Mészárosnál és Garancsinál, de ez a kormányt nem érdekli

Óriási haszonkulcsot realizált a főként NER-közeli tőke tulajonában álló építőipar, de profitadózni ez után egy fillért nem kell.

2022. június 4., 11:14

Szerző:

Az iparági infláció mértékét meghazudtolóan óriási módon növelték profitjukat Mészáros Lőrinc, Szijj László és Garancsi István építőipari cégei, írta meg a Népszava a cégek nemrégiben közzétett üzleti mérlegei alapján. A kormányhoz közel álló építőipari nagyvállalkozók messze az iparági átlag feletti profitot – azaz a kormány és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogalmai szeritn extraprofitot – értek el:

A Mészáros-féle, vasútépítő R-Kord nettó, adózott profitja 36, a ZÁÉV Zrt-é pedig 54 százalékkal nőtt 2020-hoz képest. De hasonló a helyzet a  Garancsi István által tulajdonolt Market Zrt.-nél itt a haszon 17,4 milliárdról 36,5 milliárdra növekedett.

Feltűnő azonban, hogy az óriási haszonkulcsok, és az építőiparban megfigyelhető 2021-es, 6-13 százalékos áremelkedésen is túltesz. Ismert azonban, hogy ezek a cégek túlnyomórészt közbeszerzésekből és állami megrendelésekből élnek, ennyiben pedig a kormányzati, politikai szándék jelentős szerepet játszik megrendeléseikben.

Egy másik jellemző adat a kialakult helyzetre az árbevételhez viszonyított profit aránya, ez is rendkívüli módon megnövekedett: az átlagos 3,5 – 4 százalékos iparági növekedésez képest ez az aránya Mészáros Lőrinc R-Kordjánál 12,3 százalék, a Garancsi-féle Market Zrt.-nél pedig 12,6 százalék, holott 2020-ban még mindkét arányszám 10 százalék alatt volt.

Mindezzel pedig azt kezdenek majd, amit akarnak, hiszen a rendeletek értelmében

az extrapofitadó az építőiparra nem terjed ki.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Mészáros Lőrinc, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke (b, a kormányfő mellett) nézi a labdarúgó NB II 26. fordulójában a Nyugati csoportban rendezett Puskás Akadémia-Kaposvári Rákóczi II mérkőzést Felcsúton 2013. május 11-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Kedden tartja soron következő kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Megtárgyalják az idei második Inflációs jelentést is, amelynek a fogyasztói árakra és a gazdasági növekedésre vonatkozó rövid előrejelzését a jelentés csütörtöki publikálása előtt még ma nyilvánosságra hozzák.