Változások várhatóak a kötelező energetikai előírásokban

Novembertől teljesen megújul az épületek energiahatékonyságát értékelő rendszer és új energetikai tanúsítványok jönnek. A rendeletek 2023. november 1-jén lépnek hatályba.

2023. május 30., 10:31

Szerző:

Továbbra is kötelező marad az energetikai tanúsítvány beszerzése az ingatlanok eladásához és bérbeadásához, de annak számát és átvételét már nem kell szerepeltetni a szerződésekben – írja a bank360.hu.

A megjelent kormányrendelet szerint az új szabályok szerint az ingatlan eladójának vagy bérbeadójának a szerződés megkötésének napjáig be kell mutatnia az energetikai tanúsítványt vagy annak másolatát a leendő vevőnek vagy bérlőnek.

Legkésőbb a birtokba adás napjáig át kell adnia a tanúsítványt vagy annak másolatát a vevőnek vagy a bérlőnek. Mindezt azonban nem kell kötelezően szerződésbe foglalni, ahogyan a tanúsítvány kódjának sem kell szerepelni a szerződésben. Új építésű ingatlanoknál az energetikai tanúsítványt az építtetőnek kell elkészíttetni a használatbavételi kérelem benyújtása előtt.

Az új tanúsítványok 10 helyett 5 évig lesznek érvényesek, és jövőre már mindenképpen újat kell csináltatni – derül ki az Ingatlannet.hu összefoglalójából. A követelményérték változása miatt új energetikai besorolást kell kérni azoknak, akik novembertől eladják vagy bérbe adják az ingatlanukat, annak ellenére, hogy még hatályos lenne a régi energiatanúsítványuk. Ebben azonban kapnak két hónapos kedvezményt.

Új energetikai besorolási rendszert is bevezetnek, amelyben az épületeket és lakásokat kétféle skálán, az összesített energetikai minőségük és a szén-dioxid-kibocsátásuk alapján sorolják kategóriákba. A rendelet 12 energiahatékonysági kategóriát állapít meg, ezeket betűvel jelölik, az I-től az A+++-ig.

Az új épületekre vonatkozó „közel nulla” energiaigény követelményszintjeként megszűnik a kötelező megújuló energia részarányának előírása, a helyét a fajlagos szén-dioxid-kibocsátás kötelező felső határának előírása veszi át.

(Kiemelt kép: Cserván Attila új műanyag ablaktokot épít be a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházában. Az európai uniós forrásból megvalósuló energetikai korszerűsítés keretében a megyei kórház fekvőbeteg-ellátását biztosító tízszintes panelépületének 1008 darab elavult nyílászáróját cserélik ki korszerű hőszigetelt ablakokra. MTI Fotó: Ujvári Sándor)

 

Tegnap 20:22

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.