06:50 - 09:00

Most: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Folyik a szüret, de már látszik, hogy gond lehet a jövő évi borral

A nyári szárazság meghozta hatását.

2021. szeptember 17., 13:05

Szerző:

A nyári szárazság miatt az átlagosnál kevesebb idén a hazai bor, de a minősége legalább jó, írja a Világgazdaság. A borászok elmondása szerint muszáj emelkedniük a boráraknak, különben csődbe megy az ágazat. Több borvidékről is érkeztek olyan információk, amelyek szerint az idei szüretelt mennyiség elmaradt az átlagostól. 

„Egyelőre csak kis területről vannak pontos információk a több borvidéken már javában zajló szüretről, de ahogyan minden szüret tartogat meglepetéseket, most az látszik, hogy egyes fajtáknál eddig nem tapasztalt jelenségek vannak a szőlő érésében” – közölte Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke. Hozzátette: a korai érésű szőlők szürete rendben lezajlott, a lékihozatala gyengébb a szokásosnál.

A balatonboglári borvidéken a korai érésű szőlők felvásárlási ára nettó 110 forintról 140-165 forintra emelkedett. A középérésű fajták kifejezette előrehaladtak a fejlődésben, a pinot noir és a pinot gris fajtáknál a szakértők meglepetésére nagyon magas lett a savtartalom.

(Kiemelt kép: Borpalackozás a Frittmann Borászatban Soltvadkerten 2020. november 25-én. Fotó: MTI / Ujvári Sándor)