Ekkorát drágultak a budapesti lakásárak három hónap alatt

Árcsökkenésről nem sok ingatlan esetében lehetett beszámolni.

2021. december 12., 18:38

Szerző:

A legfrissebb Budapesti Lakáspiaci Riport felmérése alapján 2021 őszén 76,1 millió forintba kerül egy új, budapesti lakás átlagára (a négyzetméterár közel 1,1 millió forint), ami 6,1 millió forintos növekedés a nyári átlaghoz képest.

A Potfolio elemzése szerint ez a gyakorlatban azt jelenti, ha nyáron kiválasztottuk és le is szerződtünk a 60 négyzetméter alapterületű és 12 négyzetméteres erkélyes új lakásunkra 66 millió forintért, egy másik ember, aki őszre halasztotta a vásárlást, már több mint 72 millió forintot kell fizetnie egy ugyanolyan paraméterekkel rendelkező ingatlanért. 

Ennek oka a gazdasági portál szerint az alábbiak lehetnek: a tartósan magas érdeklődés, valamint az, hogy a zöld hitel bevezetése a fejlesztőket arra sarkallta, hogy átgondolják árazásukat. Ennek következtében a lakások hatvan százalékánál változtattak az áron augusztus és november között. Nagyjából ezer lakás esetében ez csak "kisebb", 2,5 millió forint alatti emelést jelentett, azonban 800 lakásnál 2,5-5 millió forint közötti összeggel nőtt a kínálati ár. Hatszáz ingatlan esetében ez az össze meghaladta az 5 millió forintot is, míg mindössze 200 lakás ára csökkent.

(Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Balaton József)

Január végén, február közepén jelennek meg az SZJA-bevallások tervezetei, érdemes ezeket minden magánszemélynek megtekinteni – mondta Marjai Gyula adószakértő a Jazzy Rádió Business Class című műsorában.

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon. A forint a napi mintegy fél százalékos gyengüléssel együtt is egy százalékot meghaladó nyereségben áll a heti kezdéshez képest.