Egyre több lakáshitelt vesznek fel a magyarok, miközben vége lehet a kamatok csökkenésének

Áprilisban minden korábbinál magasabb, 107,6 milliárd forint összegben vettek fel lakáshiteleket a magyarok.

2021. június 4., 12:08

Szerző:

Hiába a harmadik hullám tavaszi lezárásai, áprilisban így is minden korábbinál magasabb, 107,6 milliárd forint összegben vettek fel lakáshiteleket a magyarok írta a hvg.hu az MNB csütörtöki statisztikái alapján.

A magas hitelpiaci aktivitás azt mutatja, hogy mind a hitelfelvevők, mind a bankok alkalmazkodtak az új helyzethez, így idén tavasszal már nem alakultak ki a tavalyihoz hasonló, folyósítást nehezítő körülmények.

A soha nem látott folyósítási összeget legnagyobb mértékben használt lakások vásárlására fordították, az összes folyósítás 67,6 százalékát költötték ilyen célra áprilisban. Ez valamivel alacsonyabb, mint az elmúlt hónapokban, de így is magas, 73 milliárd forintos folyósítást jelent önmagában a használt lakások piacán. Szintén stabil maradt az új lakások vásárlása, amire 12,2 milliárd forintot költöttek a lakáshitelt felvevők áprilisban.

Az ingatlan vásárlása mellett begyorsult a felújításra, korszerűsítésre felvett lakáshitelek folyósítása. A lakáshitelek közül 11,2 milliárd forintot ugyanis lakásfelújítási céllal vettek fel.

Bár a már most is nagyon alacsony szint már csak lassú csökkenést tesz lehetővé, még alacsonyabb lett a lakáshitelek kamatköltsége. Áprilisban az átlagos évesített kamatláb 3,93 százalék volt, némileg alacsonyabb, mint előző hónapban. Az átlagos THM szintén csupán 4,2 százalék volt áprilisban, ami csak minimális csökkenést jelent havi szinten, ráadásul a februári 4,19 százalékhoz képest már inkább a hitelköltségek stagnálására utal. A hiteleket nagyon olcsón lehet felvenni, de a további kamatcsökkenés már kétséges, különösen a jegybank által lebegtetett szigorítás mellett.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Dimény András / 168.hu)