Egy határozat szerint péntektől 17 százalékkal csökken Magyarország stratégiai gázkészlete

Állítólag rengeteg gáz van a gáztárolóinkban. 

2021. október 16., 21:41

Szerző:

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter határozata szerint péntektől 17 százalékkal csökkent Magyarország stratégiai gázkészlete – írja az Index. 

A határozat azok után jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy az ITM államtitkára, Steiner Attila elmondta, rengeteg gáz van a tárolóinkban (86 százalékos a tárolói készletszint), és ha semennyit nem kapnánk mostantól, ez akkor is több mint száz napig elegendő lenne. 

Miközben Nyugat-Európában a relatív alacsony tárolói töltöttségi szintek, azért aggódnak, hogy lesz-e mindenkinek elegendő gáz a téli időszakban, addig Magyarország a két héttel ezelőtt hatályba lépett 15 éves szerzősédessel, évi 4,5 milliárd köbméternyi gázt kap az orosz Gazpromtól. 

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legutóbbi jelentéséből kiderült, hogy a 15 millió 374 ezer MWh-ról 12 millió 723 ezer 644 MWh-ra csökkenő stratégiai gázkészlettel lényegében hasonló helyzethez térünk vissza, mint ami 2019 nyaráig volt jellemző, és ez arra enged következtetni, hogy az orosz gázszerződés miatt indokolatlan az utóbbi két évben magasabb szintre emelni a készletet. Indoklás nem tartozik a rövid 52/2021. (X. 14.) számú ITM-rendelethez – írja a Portfolio

(Kiemelt képünk:  Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója és Szijjártó Péter külgazdasági-és külügyminiszter Szentpéterváron 2021. június 3-án. Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)