Egy évtized alatt megfeleződött a bankfiókok száma Magyarországon

Nemzetközi viszonylatban így sem állunk rosszul.

2021. július 26., 11:21

Szerző:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint 2021 márciusában már csupán 1867 egységben intézhettek az ügyfelek banki ügyeket, holott a 2008-as pénzügyi válság előtt még nagyjából 4400 ilyen hely volt az országban. Ez azt jelenti, tíz év alatt kevesebb, mint felére csökkent a bankfiókok száma Magyarországon – írja a napi.hu.

A portál gyűjtése szerint csökkenő tendencia figyelhető meg, ugyanis míg 2017-ben 274 fiókot zártak be, addig tavaly összesen 80 egységet szüntettek meg. A digitalizáció a fiókok ellen dolgozik, ugyanis az ügyfelek egyre nagyobb hányada szeretné az ügyeit a mobiltelefonján vagy a számítógépén elintézni. A jegybank azonban aggodalmát fejezte ki a fiókok bezárásával kapcsolatosan, ugyanis véleményük szerint megnehezíthetik a fogyasztók számára a pénzügyi szolgáltatások elérését. 

Nemzetközi összevetésben Magyarország a mostani fiókszámmal sem áll rosszul, a világ első harmadába tartozik. A bezárások miatt azonban jelentősen megnövekedett a bankfiókkal nem rendelkező települések száma, és az ezen településekhez legközelebb található bankfiókoktól mért távolság is. 

(Kiemelt kép: Egy ügyfél intézi banki ügyeit az MKB Bank Váci utcai fiókjában, Budapesten, 2011. december 2-án. Fotó: Marjai János / MTI)