Dübörög az ingatlanpiac

Az idei első negyedévben közel 40 ezer ingatlanpiaci tranzakció volt, amely ugyan kicsit elmarad a 2021-es évkezdéstől néhány százalékkal, de még így is az elmúlt 10 év második legerősebb évkezdése – közölte a Duna House.

2022. május 29., 15:25

Szerző:

A társaság közleménye szerint a következő negyedévekben is aktív ingatlanpiacra számítanak a szakemberek, így éves szinten várhatóan ismét 150-160 ezer körüli tranzakció várható.

Az idei első negyedévben további áremelkedést tapasztaltak a Duna House szakemberei, különösen az újépítésű ingatlanok és a nagyon keresett panellakások drágultak az ország teljes területén.

Az újépítésű szegmensben az év hátralévő részében is drágulásra számítanak a szakemberek, ami a használt ingatlanok árára is hatni fog.

Közölték, mivel várhatóan a hitelkamatok is emelkedni fognak, nem érdemes kivárni azoknak akik az idén szeretnének új otthonba költözni.  A társaság pénzügyi szakértőinek számításai szerint például 20 év futamidővel, 10 évig fix kamatozással és átlagos, 6,5 százalékos piaci kamattal kalkulálva - ha a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkeresetet veszik alapul -, egy kereső esetén, közel 6 millió forintos önerővel és a maximálisan felvehető hitelösszeg segítségével már egy megközelítőleg 30 millió forintot érő ingatlant is meg lehet vásárolni.

Amennyiben azonban két kereső tudja igazolni a hitelező bank felé külön-külön a 352 200 forintos nettó jövedelmét, akkor a maximális terhelhetőséggel és a felvehető legmagasabb hitelösszeggel számolva, 14 millió forintos önerővel akár egy 70 millió forint értékű ingatlan megvásárlását is megalapozza az átlagbér.

(Kiemelt kép: Ingatlan és Hitel iroda a Murányi utcában. Fotó: Dimény András/168.hu)