Dübörög a napelempiac – reagált a minisztérium

Sorra dőlnek a napenergia-termelési csúcsok Magyarországon, legutóbb március 18-án jegyezték a legújabb teljesítményrekordot – írja az Index.

2023. március 28., 13:06

Szerző:

„Arra számítunk, hogy március végét követően fokozatosan feloldják a csatlakozási tilalmat, ami eltarthat egészen a jövő év végéig” – nyilatkozta a portálnak Tőkés Ernő, a Best Solar Kft. ügyvezető igazgatója a napelempiac jelenlegi alakulásáról.

Az Energiaügyi Minisztérium az Index megkeresésére közölte: akkumulátoros energiatárolók létesítését ösztönző pályázatokat készítenek elő iparági szereplők számára összesen 120 milliárd forintos keretösszeggel.

„A konkrét szabályozás megjelenésére még vár a piac, azonban ami biztos, hogy jelenleg nagy kihívásokkal néz szembe az országos villamosenergia-rendszer: rengeteg a hálózatfejlesztési feladat, és megoldatlan még a kiegyenlítő energia léte, szabályozása” – közölte Tőkés Ernő.

A technológia népszerűségét a számok is igazolják. Március 17-én, a déli órákban 2343, majd szombaton mintegy 19 megawattal meghaladva ezt 2362 megawattos előzetes értékkel megdőlt a mindenkori PV-teljesítmény-rekord az ipari, vagyis az 50 kilowatt feletti napelemes rendszerek kategóriában.

(Kiemelt kép: Napelempark Visonta közelében, 2015. november 12-én. Fotó: AFP/Kisbenedek Attila)