Mézkereskedők: tavaly november óta gyakorlatilag leállt a felvásárlás a mézpiacon

Kiszorítják a magyar mézet a piacról a rendkívül olcsó, harmadik országból származó méztermékek – figyelmeztetett a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesülete és az agrártárca. Az agrártárca Magyarország több tagállammal együtt sürgeti a méztermékek csomagolásán az egyértelmű eredetmegjelölést.

2023. február 21., 13:14

Szerző:

Fazekas Gyula, a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesületének elnöke a Világgazdaságnak elmondta: 2022 novemberében gyakorlatilag leállt a felvásárlás a mézpiacon. Az ukrán méz levitte a vegyes- és az akácméz árszintjét is: 2021 végén még kilónként 2400 forint volt az akácméz felvásárlási ára, de most még 1700 forintért sem kell. A vegyes mézekből a termelőknél és a kereskedőknél is beragadtak tételek, az üzletek polcairól sem fogy a magyar méz.

Az olcsó ukrán méz elárasztotta az európai piacot

Nagy István agrárminiszter elmondása szerint a helyzet kialakulása mögött az ukrajnai méz és az arra kivetett uniós importvám megszűnése áll: a méhészek pörgetés után féláron, vagy még olcsóbban, azonnal értékesítették a mézet Németországban, Franciaországban, Svájcban és Olaszországban, mert nem akarták, hogy a kitermelt méz megsemmisüljön a harcban, és azonnal pénzhez akartak jutni.

Ez azért problémás, mert a magyar termékeket is ezekben az országokban akarták értékesíteni abban a reményben, hogy az agrártermékek árának emelkedésével jó áron tudják eladni az árujukat – magyarázta az elnök. Három év óta először volt jó évük a magyar méztermelőknek, ám az ukrán áru miatt bedugultak az exportpiacok. A miniszter ugyanakkor abban bízik, hogy az influenza szezon tavaszra kiüríti a most ukrán mézzel teli raktárakat, és megindul a hagyományos felvásárlás. A méhészek azonban okkal aggódnak, hiszen a tavaszi induláshoz nekik is szükségük van a bevételre.

„Európában minden magasabb árfekvésű termék értékesítése megállt, a vásárlóerő csökkenése miatt nem kell már sem a lépes, sem a bioméz, és az akácméz iránti érdeklődés is minimálisra esett vissza” 

– foglalta össze a Világgazdaság.

Rosszul állunk az árversenyben is

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az akácméz, ami korábban magyar specialitásnak számított, mostanra csak egy termék az ukrán, szerb és román akácmézek között. Nem csak Magyarországon, hanem más, uniós méztermelő országban is jó volt a 2022-es termés, és árversenyben a szlovák, román, szerb és bolgár mézek is verik a magyart.

(Kiemelt képünk illusztráció: Magyar termelő által készített eladó akácmézek a Magyar Ősök napján, a Magyar-Turán Szövetség által szervezett rendezvényen, 2021. augusztus 14-én Bugacon. Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.