Bajban vannak a magyar méztermelők

Az olcsón importált, drágán eladott mézeket árusító multik, illetve az egyre nehezebben beszerezhető kristálycukor hiánya veszélyeztetik a magyar méztermelők fennmaradását.

2022. december 21., 19:23

Szerző:

Boros Tibor, az ország egyik legismertebb darázs- és méhrajbefogó a Blikknek arról beszélt, hogy a multinacionális cégek egyszerűen kiszorítják a jó minőségű hazai mézet a piacról. Az olcsón importált, tisztázatlan eredetű mézet kilónként 5-6000 forintért árulják, míg az itthoni méztermelők arra kényszerülnek, hogy 1500-1600 forintot kérjenek a saját termelésű mézeikért.

Boros Tibor szerint siralmas a helyzet. Például az ársapkás cukor egyre nehezebben elérhető a számukra, pedig az szükséges ahhoz, hogy a 200-300 családos méhállományukat átteleltessék. Sokan arra kényszerülnek, hogy a megtermelt mézzel etessék télen a méheket. A szakember hozzátette: 

„Ha a hazai méhészetek megszűnnek, a beporzó állománynak is vége. A természetben nincs, aki a kezelje a rajokat megtámadó betegségeket.”

A magyar Agrárminisztérium arra kérte a hazai fogyasztókat, hogy legyenek tudatos vásárlók

Azt javasolják, hogy közvetlenül a termelőktől vásároljanak magyar mézet. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökhelyettese, dr. Rusvai Miklós felhívta rá a figyelmet, hogy az ukrán és kínai méz az EU-s méz piaci árának egy harmadáért vagy akár egy negyedéért is fel tudják vásárolni, melyet magyar vagy uniós származású mézzel vegyítenek. Így érik el a fokozottan árérzékeny magyar vásárlóközönséget. 

Bár az agrárminisztérium és a méhészeti egyesület kiegészítő forrásokat biztost méhcsaládonként, ez messze nem fedezi a termelési költségeket, és csak reménykedni lehet abban, hogy a termelők tartalékai elegendőek ahhoz, hogy átvészeljék ezt a kritikus időszakot.

(Kiemelt képünk: Nagy István agrárminiszter a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták a Szövetségben a magyar mézért című kiadványt 2022. február 10-én. Fotó: MTI/Soós Lajos)

 

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.