Bajban vannak a magyar méztermelők

Az olcsón importált, drágán eladott mézeket árusító multik, illetve az egyre nehezebben beszerezhető kristálycukor hiánya veszélyeztetik a magyar méztermelők fennmaradását.

2022. december 21., 19:23

Szerző:

Boros Tibor, az ország egyik legismertebb darázs- és méhrajbefogó a Blikknek arról beszélt, hogy a multinacionális cégek egyszerűen kiszorítják a jó minőségű hazai mézet a piacról. Az olcsón importált, tisztázatlan eredetű mézet kilónként 5-6000 forintért árulják, míg az itthoni méztermelők arra kényszerülnek, hogy 1500-1600 forintot kérjenek a saját termelésű mézeikért.

Boros Tibor szerint siralmas a helyzet. Például az ársapkás cukor egyre nehezebben elérhető a számukra, pedig az szükséges ahhoz, hogy a 200-300 családos méhállományukat átteleltessék. Sokan arra kényszerülnek, hogy a megtermelt mézzel etessék télen a méheket. A szakember hozzátette: 

„Ha a hazai méhészetek megszűnnek, a beporzó állománynak is vége. A természetben nincs, aki a kezelje a rajokat megtámadó betegségeket.”

A magyar Agrárminisztérium arra kérte a hazai fogyasztókat, hogy legyenek tudatos vásárlók

Azt javasolják, hogy közvetlenül a termelőktől vásároljanak magyar mézet. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökhelyettese, dr. Rusvai Miklós felhívta rá a figyelmet, hogy az ukrán és kínai méz az EU-s méz piaci árának egy harmadáért vagy akár egy negyedéért is fel tudják vásárolni, melyet magyar vagy uniós származású mézzel vegyítenek. Így érik el a fokozottan árérzékeny magyar vásárlóközönséget. 

Bár az agrárminisztérium és a méhészeti egyesület kiegészítő forrásokat biztost méhcsaládonként, ez messze nem fedezi a termelési költségeket, és csak reménykedni lehet abban, hogy a termelők tartalékai elegendőek ahhoz, hogy átvészeljék ezt a kritikus időszakot.

(Kiemelt képünk: Nagy István agrárminiszter a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták a Szövetségben a magyar mézért című kiadványt 2022. február 10-én. Fotó: MTI/Soós Lajos)

 

 

A vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár gyakorlatozik a jövő hét elején Szolnokon, ezért megnövekedett hanghatásra kell számítani – közölte a szolnoki polgármesteri hivatal közleményben.

I. Judit, a Vácott ismert kineziológus és kétgyermekes édesanya szerda este 11-kor tűnt el. Ismerősei Facebook-felhívásokban és személyesen is keresték, ezrek osztották meg az eltűnéséről szóló posztokat, illetve a rendőrség is az eltűnt emberek körözési listájára tette őt. Pénteken aztán találtak egy holttestet a Dunánál.

A szombat éjfélig tartó havazás, havas eső és viharos széllökések miatt adott ki figyelmeztetést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Azt kérik, csak megfelelő műszaki állapotú, a szokásosnál jobban megtankolt, a téli körülményekre felkészített  járművel induljanak csak útnak.