Csányi: nincs befolyásom Orbán Viktorra, ilyen értelemben

Csányi Sándor Orbán Viktorhoz fűződő viszonyáról, a magyar gazdaságpolitikáról és az utódlásáról beszélt a Forbes magazinnak. 

2022. május 4., 09:53

Szerző:

Részleteket közölte a májusi Forbesben megjelenő nagyinterjúból Csányi Sándorral a magazin online kiadása. Az OTP vezetője kitérő választ adott arra, hogy van-e befolyása Orbán Viktorra.

„Hát, hogy befolyással tudok-e élni, azt nem tudom. Ha akarom, akkor sok kérdésben meghallgatja a véleményemet. Őszintén szoktunk beszélgetni, tehát nem kell fontolgatnom, hogy most mit mondhatok, mit nem mondhatok, vagy miről nem beszélhetek. És ő elég okos ember ahhoz, hogy végiggondolja azokat a dolgokat, amik, nem csak tőlem, eljutnak hozzá.

Ilyen értelemben van befolyásom.

De úgy nincs, hogy azt mondhatnám, Viktor, légy szíves, akkor ez így legyen. Ilyen szerintem Magyarországon senkinek sincs."

A magazin arra is rákérdezett, hogy milyen sűrűn beszélnek; Csányi szerint rendszeresen. „Igaz, az se vagyok, aki állandóan kopogtat. Gyakran inkább megvárom, hogy ő hívjon fel."

A magyar gazdaságpolitikával kapcsolatban az OTP elnöke szerint előrébb is tarthatnánk. „Ha harminc évet nézünk, ebben minden kormánynak megvan a maga szerepe, kezdettől sok hiba volt. Meggyőződésem, hogy elhibázott volt az Antall-kormány idejében a privatizáció, nagyon sok céget adtunk el, amit csak a piacszerzés kedvéért vásároltak meg. Erre példa az élelmiszeripar, amit más országokban, például Lengyelországban sokkal előrelátóbban privatizáltak. (...) De nem mindig használtuk fel jól az uniós forrásokat sem. Megint a lengyel és a magyar agrárium közötti különbséget hoznám fel példának, ami abból adódik, hogy mi a csatlakozás előtti időkben inkább a veszteség finanszírozására fordítottuk az EU-s forrásokat, a lengyelek meg inkább a technológiafejlesztésre vagy fajtakorszerűsítésre. Másik visszatérő hiba a felelőtlen költségvetési gazdálkodás, ami az elmúlt időszakokban néhányszor jellemezte az országot, és szintén hosszútávú károkat okozott. A helyreigazítások mindig sokkal többe kerültek, és fájdalmasabbak voltak, mintha a kormányok felelősen gazdálkodtak volna. (...) Ami meg a mostani helyzetet illeti,

megpróbálnám helyrehozni az Európai Unióval a kapcsolatot. Nagy szüksége van Magyarországnak ezekre a forrásokra, amik jelenleg elakadni látszanak."

A választásokkal kapcsolatban Csányi Sándor azt mondta: szerinte a választás arról szólt, hogy volt két alakulat, és abból az emberek ezt tartották jobbnak. „És azt gondolom, hogy talán így is van. Persze, van kifogásom az elmúlt időszak kormányzásával szemben, de jobban aggódnék most ebben a helyzetben, ha a mai ellenzék kormányozna. (...) Miközben meggyőződésem, hogy szükség lenne egy erős, valahol a középbal oldalon elhelyezkedő, szociáldemokrata típusú ellenzékre. Ami itt összejött az elmúlt időszakban, az nem lehet hatékony. Amikor a szélsőjobbtól a liberálisokig mindent tartalmaz egy formáció, akkor hogy lehet hatékony, elvek mentén felvázolt és végigvitt gazdaságpolitikát várni? Szegény az az ország, amelyiknek még egy erős ellenzéke sincs."

 

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: MTI)