Nem biztos, hogy az idén megkapjuk az uniós forrásokat

Az uniós források befagyasztását feloldó folyamat első része lenne a tagállami önvizsgálat. Ennek 2023. március 31-ig kellene teljesülnie, és igaz, hogy a határidő nem kötelező, de ha késik a magyar kormány által vállalt 27 korrekciós intézkedés teljesítése, a kifizetések is csúsznak. Ráadásul a teljesítés pillanatától számítva még hónapokig tartó folyamat, míg az Unió elindítja a kifizetéseket.

2023. március 22., 11:03

Szerző:

Hosszú út vezet még addig, hogy Magyarország megkapja az uniós forrásokat – tudta meg brüsszeli forrásaitól az Index. Szinte biztos, hogy Magyarország nyárig nem kapja meg az uniós forrásokat, sőt, még az sem biztos, hogy még ebben az évben feloldják ezek befagyasztását.

„Az Európai Bizottság mindent elfogadott decemberben, ami a 2021–2027-es időszak uniós büdzséjének előfinanszírozását illeti. Összesen 504 milliárd 495 millió euróról van szó, amiből az Európai Unió közel 349 milliárd eurót vállal. Az erre az időszakra elfogadott, Magyarországnak szánt uniós támogatás összege közel 21 milliárd euró, azaz majdnem 8226 milliárd forint lenne, ehhez számolódik még az a 3000 milliárd forint, amit az uniós helyreállítási alapból fagyasztottak be.”

Van, ami már most is érkezik, van, amit a kormány hitelez meg

Az Európai Bizottság 2022. szeptember 18-án kiadott dokumentumában 17 korrekciós intézkedést sorolt fel, amit a magyar kormánynak vállalnia kellett. Azóta ez a 17 pont 27 pontra dagadt, Varga Judit pedig a lapnak adott interjújában elmondta, hogy 2023. március 31. a teljesítési határidő. 

Ugyan a magyar kormányzat már tud kifizetési igényt benyújtani, a kifizetések továbbra sem érkeztek meg, és ugyan a tagállami végrehajtási rendszer működhet ezeknek a meghitelezésével, a magyar fél nem tud nagy volumenben számlákat benyújtani. Vannak olyan források azonban, ahol ezt már meg lehet tenni: ilyen a kis- és középvállalkozások számára releváns GINOP Plusz, illetve a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz.

Sok víznek kell lefolynia még a Dunán, amíg a többi megérkezik

A többi támogatást azonban továbbra is blokkolják, a felfüggesztéseknek pedig három szintje van.

  1. horizontális előfeltételek – ide tartozik a legnagyobb probléma, a bírói függetlenség kérdése – ez a kohéziós forrás közel 98 százalékát blokkolja –, illetve az akadémiai függetlenség és a sok vitát kiváltó gyermekvédelmi törvény
  2. tematikus feljogosító feltételek
  3. programszintű projektek – ezeknek a 45 százalékát ugyan megkapja Magyarország, a fennmaradó 55 százalékot viszont két évre blokkolja az Európai Bizottság. 
Ezt az 55 százalékot még akkor sem kapná meg a kormány, ha a horizontális előfeltételek teljesülnének. 

Az uniós források felhasználásának lebonyolítása közös munkamegosztáson alapszik: a tagállamok felelőssége a projektek kivitelezése és a források megfelelő helyre való eljuttatása, az ellenőrzés pedig az Európai Bizottság hatásköre. Így tehát az uniós források blokkolásának feloldásához vezető folyamat első lépése a tagállami önértékelés; ez kell, hogy március 31-ig megtörténjen. A határidő ugyan nem kötelező, de ha csúszik az értékelés, csúszik a kifizetés is. Ezt követően ugyanis még három hónapot kell várni addig, amíg a Biztosok Kollégiuma elkezdi az egyeztetéseket, melyek újabb több hónapot vesznek igénybe, és csak a forrásokkal kapcsolatos döntések megszületése után indulhatnak az utalások.

(Kiemelt kép: Az Európai Unió zászlói az Európai Bizottság épülete előtt Brüsszelben, 2021. július 6-án. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu/AFP)