Bezuhant az építőanyagok piaca és magával rántotta az árakat is

Nagymérvű visszaesés jelentkezett az építőanyagok keresletében, ezért a gyártók a magas infláció ellenére is kénytelen voltak engedni az árakból.

 

2023. november 27., 19:59

Szerző:

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) felmérése szerint 5–50 százalék közötti visszaesés következett be az egyes építőanyagok piacán 2023 első tíz hónapjában. Tartós fordulatot az öt százalék körüli hitelkamatok, az energiahatékonyságot és a lakhatást ösztönző hosszú távú új programelemek, például a CSOK hozhatnak.

A MÉASZ adatai azt mutatják, hogy novemberig jelentősen csökkent az egyes építőanyag és építési termékek forgalma. Egyebek mellett az égetettkerámia tégla- és cseréptermékek, a fehér falazati termékek, az EPS-hőszigetelő anyagok, az építőkémiai termékeknél és a szálas hőszigetelő anyagoknál volt két számjegyű visszaesés 2022 azonos időszakához képest. A hazai égetettkerámia tégla- és cserépgyártók országosan felfüggesztették a termékek gyártását a kereslet csökkenésére hivatkozva. Emellett az EPS-hőszigetelőanyag-gyártók is kénytelenek voltak a kapacitásokat visszafogni, két- vagy egyműszakos gyártással, állásidőre küldéssel, részben pedig elbocsátásokkal, előre hozott karbantartásokkal és hosszabb év végi leállással.

A 17-18 százalékos éves infláció ellenére a MÉASZ tagságában működő hazai építőanyaggyártók késztermékárai széttartó módon alakultak: az árak néhány területen stagnáltak, vagy a gyártók jelentősen, akár 20-30 százalékkal csökkenteni kényszerültek.

Ám nem érdemes további árcsökkenésekre várva az egyes beruházásokat elhalasztani, mert további árkedvezményekre nincs már tere a gyártóknak.

Az Index azt írta, a 2024-es kilátásokra vonatkozóan intő jel, hogy az új lakásokra vonatkozó építési engedélyek számának 43 százalékos visszaesésével párhuzamosan a szerkezetépítési anyagok gyártóinál jelentkezett a legnagyobb visszaesés, amelynek változatlanul maradása végiggyűrűzhet a többi szegmensen és a teljes építőipari értékláncon.

 (Képünk illusztráció / Freepik)