Bődületes összeget gombolnak le rólunk a bankok, és hagyjuk nekik

Egy magyar lakossági ügyfél évente átlagosan 35 ezer forintot költ a bankszámlájára. A Bankmonitor számításai szerint ez az összeg nagyságrendileg megegyezik egy havi állami nyugdíjkifizetéssel.

2023. október 24., 10:47

Szerző:

Tetézi a bajt, hogy az irdatlan kiadás nagyrészt elkerülhető lenne, hiszen már léteznek a piacon teljesen ingyenesen (!) használható bankszámlák is – áll a Bankmonitor körképében.

Idén jelent meg a Magyar Nemzeti Bank által jegyzett rövid tanulmány, melyben a bankszámlák kapcsán hívják fel a figyelmet a pénzügyi tudatosság fontosságára. Mint írják, egy kedvező számlacsomag segítségével sok pénz megspórolható, de ehhez az kell, hogy az ügyfelek rendszeresen áttekintsék a banki költségeiket.

Mennyit költünk bankszámlára egy év alatt?

Az említett jegybanki tanulmány 2021-es adatokkal mutatja be, hogy pontosan hogyan oszlottak meg az ügyfelek által fizetett díjak. A legtöbb pénzt a számlavezetési díj emészti fel (24,7%), ezt követi a készpénzfelvétel és -befizetés költsége (23,9%), a dobogó harmadik fokán pedig az átutalások költsége áll (16,9%). Az SMS-díjak összességében a kiadások 14,4 százalékáért felelnek, de itt komoly eltérések figyelhetők meg az ügyfelek szokásaitól függően. A bankkártyához kapcsolódó díjak részaránya 13,2 százalék, míg egyéb jogcímeken a költségek 6,9%-át vonják le a bankok.

Egy ponton az MNB konkrét pénzösszeget is közölt: tudjuk, hogy a kártyadíj 2021-ben fejenként átlagosan 4 600 forintba került. Ennek ismeretében pedig már pontosan kiszámítható, hogy átlagosan mennyit költenek a lakossági ügyfelek a különféle szolgáltatásokra.

  • Számlavezetési díj: 8 600 Ft
  • Készpénzfelvétel és -befizetés: 8 300 Ft
  • Átutalások: 5 900 Ft
  • SMS: 5 000 Ft
  • Bankkártya: 4 600 Ft
  • Egyéb: 2 400 Ft

Összes éves számlaköltség: 34 800 Ft

Látható, hogy a felügyelet statisztikái szerint a lakossági ügyfeleknek évente 35 ezer forint körüli kiadást jelent a bankszámlájuk fenntartása, illetve az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások igénybevétele. Ráadásul a fenti számok a prémium kártyák díját még nem is tartalmazzák, tehát a bankok által levont összes éves költség valójában még ennél is magasabb lehet.

Országosan 330 milliárd forintra tehető a teljes költség

A jegybank tavalyi, a pénzforgalmi infrastruktúrákról szóló publikációjából azt is kiolvashatjuk, hogy a bankok 2021-ben kb. 9,5 millió bankszámlát vezettek természetes személyeknek. A felnőtt lakosság elsöprő többségének (87%) van legalább 1 bankszámlája, és közel ugyanannyian (85%) rendelkeznek legalább 1 bankkártyával. Egynél több bankszámlája csupán a lakosság 3 százalékának van.

A két szám szorzataként (9,5 millió ügyfél, évi 34 800 forint átlagos költség) adódik, hogy 2021-ben az összes bankszámlaköltség meghaladta a 330 milliárd forintot. A nagyságrend érzékeltetésére: ugyanabban az évben a magyar állam havonta kb. 342,6 milliárd forintot költött nyugdíjkifizetésekre.

Hol tudjuk megnézni, hogy mennyit költöttünk a bankszámlánkra?

Akik szeretnék egyénileg kideríteni, hogy mennyibe kerül a saját bankszámlájuk, azok a netbankban megtalálhatják az úgynevezett PAD-díjkimutatást, amely minden év január 31-ig bezárólag jelenik meg. A dokumentum feketén-fehéren tartalmazza, hogy az előző naptári évben milyen jogcímen pontosan mekkora összeget vont le a számlavezető bank az ügyféltől. A Bankmonitor ebben a cikkben összegyűjtötte, hogy melyik bank ügyfelei pontosan hol találják a díjkimutatást.

A Bankmonitor szakértői szerint nem ritka, hogy egy kedvezőtlen költségszerkezetű, de nagyon aktívan használt bankszámla esetében az évi 100 ezer forintot is meghaladja a díjkimutatás összegző sorában olvasható érték. Ez a költség sok esetben jelentősen csökkenthető – vagy akár teljesen elkerülhető – lenne, hiszen a jelenlegi piacon már ingyenes bankszámlák is elérhetők.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pexels / Mikhail Nilov )

 

08:52

2023 októberében a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

08:28

Az idén kilenc hónap alatt 65 bankfiókot zártak be, már csupán 1445 egység van az országban. Tíz éve még bőven 3 ezer fölött volt a fiókok száma. A dolgozók számát azonban nem csökkentik a pénzintézetek, mert az online bankolás ad más munkát – derül ki a bank360.hu elemzéséből.

07:39

Erősödött kissé a forint szerda reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

2023. december 5., 12:17

Noha a fenntarthatóság fontos szempont a befektetési döntések meghozatalakor, a befektetők 94 százaléka szerint a fenntarthatósági teljesítményről szóló vállalati jelentések megalapozatlan állításokat tartalmaznak – áll a PricewaterhouseCoopers (PwC) 2023-as globális befektetői felmérésében.