Bod Péter Ákos: órási deficit lenne, ha csökkentenék az SZJA-t

A kérdés csak az, hogy a hiányzó összeget honnan pótolná az állam. 

2021. szeptember 1., 13:53

Szerző:

Választási időszakban nem meglepő, hogy minden oldalról jól hangzó ígéreteket kapnak a polgárok. Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke szerint átmenetileg be lehetne vezetni a kisjövedelműek számára a 0%-os személyi jövedelemadót, a koronavírus-járvány miatt. Erről a politikus az ATV-ben nyilatkozott. 

„Én bizottsági elnökként megfontolandónak tartanám, – persze a költségvetési kihatásait meg kell nézni – hogy ha a koronavírus járványra való tekintettel, átmeneti időszakra, bizonyos bérszintig lehetővé tennénk azt, hogy ne kelljen személyi jövedelemadót fizetni”

– jelentette ki a gazdasági bizottság fideszes elnöke. Ez nem többkulcsos adórendszer lenne, hanem egy adókedvezmény lehetőség, ami ráadásul időszakos dolog, hasonló kedvezmény, mint például jövő január 1-től a 25 év alattiak nulla százalékos SZJA-ja.

Nem ez az első eset

De nem ez az első eset, hogy a témával kapcsolatban előkerül egy ilyen ötlet. Évről évre felvetődik, hogy a munkajövedelmeket egyáltalán nem kellene adóztatni. A 168 megkérdezte erről Bod Péter Ákos közgazdászt, hogy ez a gyakorlatban mennyire valósulhatna meg, aki általánosságban beszélt az SZJA eltörléséről.

„Ennek a vége egy óriási deficit lenne egy olyan országban, ahol 2019-óta megnőtt az államháztartás hiánya. Ha valakinek bevételcsökkentő ötlene van, azzal természetesen nincsen semmi probléma, de azt is ki kell fejtenie akkor, hogy honnan pótolná a felmerülő hiányt Magyarország költségvetésében. A SZJA-ból befolyó összeg pótolhatatlan mással, a mérete miatt. A magyar államadósságot pedig vissza kell fizetni”

– mondta az MNB egykori elnöke. Hozzátette, hogy a kedvezmények jelenleg is biztosítottak az arra rászorulóknak, ezek mellett pedig közgazdasági, erkölcsi, etikai érvek szólnak. 

Az ötletet egyébként Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke vetette fel és erre reflektált Bánki Erik, aki az ATV Voks 2022 című elmondta, hogy tudtával Domokos László javaslatával érdemben még nem foglalkozott a kormány. 

(Kiemelt kép: Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke a Portfolio gazdasági konferenciáján a budapesti Sofitel hotelben 2015. október 1-jén. Fotó: Soós Lajos / MTI)

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.

2024. május 2., 09:26

2024. februárban a kivitel volumene 3,4 százalékkal haladta meg, a behozatalé 4,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A külkereskedelem aktívuma 1,7 milliárd euró volt, az egyenleg 1,2 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest - közölte csütörtökön kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).