Bajban vannak a pálinkafőzdék

Árat kellene emelniük.

2021. december 11., 19:38

Szerző:

Komoly bajban vannak, mert kétszeresére drágult a gyümölcs. Árat kellene emelniük, de azt nem biztos, hogy elbírja a piac – írta az Infostart. Pálinkát csak országhatáron belül, hazai gyümölcsökből lehet, de a termesztésüket több alkalommal is komoly problémák sújtották az elmúlt években. A barack ára például az elmúlt években kétszeresére nőtt, kilója már-már 400 forint egyes helyeken – mondta a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

Mihányi László további nehézségként említette, hogy a pálinkát komoly adó sújtja, amit bele kellene építeniük az árakba. Viszont további plussz kiadásokat jelent, hogy az energia és az üzemanyagok ára is emelkedett, amit ugyanúgy bele kellene építeni a pálinka árába. Félő viszont, hogy jelentősen nem drágíthatják az alkoholt, ugyanis akkor a vásárlók, cégek más alternatívák felé kacsintgathatnak.

A pálinkatanács elnöke elmondta, hogy a 2019 előtti évekhez képest még mindig nagyjából 40 százalékos lemaradásban van az ipar.

(Kiemelt képünk illusztráció. Szilvafahordóban érlelt besztercei szilvapálinka az Ongai Kulturális Egyesület szervezésében megrendezett Quintessence VII. pálinkaversenyen Lillafüreden 2016. január 22-én. MTI Fotó: Vajda János)