Bajban vannak a pálinkafőzdék

Árat kellene emelniük.

2021. december 11., 19:38

Szerző:

Komoly bajban vannak, mert kétszeresére drágult a gyümölcs. Árat kellene emelniük, de azt nem biztos, hogy elbírja a piac – írta az Infostart. Pálinkát csak országhatáron belül, hazai gyümölcsökből lehet, de a termesztésüket több alkalommal is komoly problémák sújtották az elmúlt években. A barack ára például az elmúlt években kétszeresére nőtt, kilója már-már 400 forint egyes helyeken – mondta a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

Mihányi László további nehézségként említette, hogy a pálinkát komoly adó sújtja, amit bele kellene építeniük az árakba. Viszont további plussz kiadásokat jelent, hogy az energia és az üzemanyagok ára is emelkedett, amit ugyanúgy bele kellene építeni a pálinka árába. Félő viszont, hogy jelentősen nem drágíthatják az alkoholt, ugyanis akkor a vásárlók, cégek más alternatívák felé kacsintgathatnak.

A pálinkatanács elnöke elmondta, hogy a 2019 előtti évekhez képest még mindig nagyjából 40 százalékos lemaradásban van az ipar.

(Kiemelt képünk illusztráció. Szilvafahordóban érlelt besztercei szilvapálinka az Ongai Kulturális Egyesület szervezésében megrendezett Quintessence VII. pálinkaversenyen Lillafüreden 2016. január 22-én. MTI Fotó: Vajda János)

Tegnap 18:31

Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van – áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.

Tegnap 18:25

Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.

Tovább tart az árak erőteljes emelkedése a gyerekek által használt mindennapos termékek esetében – derül ki a K&H gyerekinflációs kosarából. A többek között gyerekcipőt, joghurtot, narancslét és kakaós csigát tartalmazó kosár egy év alatt 21 százalékkal, 2019 decemberéhez képest pedig több mint 30 százalékkal drágult. Például a kakaós csiga ára éves szinten 53, hároméves összevetésben pedig 81 százalékkal nőtt.

Az orosz ipari termelés csökkenése 4,3 százalékra gyorsult decemberben a novemberi 1,8 százalékos visszaesés után éves szinten – közölte az orosz statisztikai hivatal.