Bajban a kertészetek

Annak ellenére, hogy jó évet zártak.

2021. november 26., 07:19

Szerző:

„Jó évet zárnak a kertészeti árudák, szerencsések voltak az időjárással, amely a tevékenységüket alapjaiban határozza meg, míg a nemzetközi kereskedelmi nehézségek csak enyhén érintették az ágazatot”– mondta a VG-nek Boross Dávid, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének (Makert) elnöke, az Oázis Kertészet ügyvezetője.

Boross azt is elmondta, hogy a szektorban idén inflációkövető áremelkedés történt. Véleménye szerint drasztikus drágulás nem várható. A Makert elnöke szerint a kertészetek számára a munkaerőhiány okozza az igazi nehézséget. A szakember szerint a munkaerőhiány régiónként és kertészetenként eltérően sújtja a szektort. Az álláshelyek mintegy 20 százaléka betöltetlen.

Boross szerint a munkaerő megtartásához pedig bérfejlesztésre van szükség, ami a termékek áremelkedésével jár együtt. Az elnök szerint a kertészetek fejlődéséhez arra van szükség a fizetőképes kereslet mellet, hogy az embereknek több szabadidejük legyen, amit kertészkedéssel töltenek. Boross Dávid azt mondta, hogy a járvány ezt segítette, mert az emberek a korábbinál jobban igényelték, hogy az életterükbe hozzák a természetet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Tavaszi virágok a Kossuth téren Nyíregyházán 2021. május 2-án. fotó: MTI/Balázs Attila)